Ζωοφιλία

Κυνοκομείο Λαμίας .Το δημιούργημα του αίσχους

Θέματα - Ζωοφιλία

Πέμπτη, 07 Οκτώβριος 2010 09:04

Αξιολόγηση Χρήστη: / 10
ΧείριστοΆριστο 

alt

"Ποτέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα, μην τάχα σαν κι εμένα κι εκείνα δεν πονούν;"
(Ιωάννης Πολέμης)

Χθες κατεβαίνοντας τον δρόμο Δομοκού Λαμίας έκανα μια στάση στο καφεπαντοπωλείο που βρίσκεται δίπλα από τον Άγιο Σώστη.
Μπροστά στα τραπέζια καθόταν ένα σκυλάκι που γύριζε κάπου κάπου και με κοίταζε.
-Δικό σας είναι; Ρώτησα την κοπέλα που σέρβιρε το αναψυκτικό...
-Είναι μεγάλη ιστορία ... έφυγε από το κυνοκομείο και ήταν ετοιμοθάνατο . Το μαζέψαμε, φωνάξαμε γιατρό, το θεραπεύσαμε από τον τύφο και τώρα το φροντίζουμε όσο μπορούμε.
-Συγγνώμη έφτασε εδώ από το κυνοκομείο .
-Τι να κάνει; Απάντησε με πίκρα η κοπέλα αφού δεν τα ταΐζει κανένας .Ξέρεις πόσα φεύγουν κάθε ημέρα και έρχονται εδώ. Τα περισσότερα ψοφάνε από την πείνα ,άλλα τα σκοτώνουν τα αυτοκίνητα και άλλα φεύγουν.
-Μα δεν τα φροντίζει κανένας;
-Δεν ξέρω πάντως τα μισά είναι μέσα και τα άλλα έξω . Όλα ψάχνουν να φάνε όπου βρουν.

Το αίμα μου ανέβηκε στο κεφάλι. Αν γυρίσουμε πίσω και κοιτάξουμε τους λόγους που εξάπλωσης και της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους θα δούμε ότι ο σκύλος θα βρίσκετε στις πρώτες θέσεις. Ο άνθρωπος κατάφερε να επιβιώσει επειδή κάποια άλλα είδη του ζωικού βασιλείου τον προστάτευαν και το βοήθησαν τα δύσκολα χρόνια της επιβίωσης του, ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο σκύλος . Στον σκύλο στο άλογο, στο πρόβατο, στην κατσίκα,οφείλουμε πολλά.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στον πλανήτη δεν είμαστε μόνοι μας και το μονό που μας ξεχωρίζει από τα ζώα είναι ανατομική μας διάπλαση. Τα ζώα πονάνε, αγαπάνε, τρώνε, πίνουν και γεννούν, ζουν και πεθαίνουν όπως και εμείς.
Ο σεβασμός απέναντι στο ζωικό και φυτικό βασίλειο είναι θέμα πολύτιμο.
Μόνο κάποιος αμόρφωτος άξεστος και ψυχοπαθής εκτονώνει τα προβλήματα του πάνω στα ζώα .

Φεύγοντας πέρασα από το κυνοκομείο . Μόλις με είδαν τα σκυλιά άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μου . Έχω την εντύπωση ότι περισσότερο έρχονταν προς το μέρος μου μάλλον από χαρά και ελπίδα για λίγο φαγητό παρά με εχθρικές διαθέσεις .
Σταμάτησα για λίγο και παρατήρησα τον χώρο. Μπροστά μου υπήρχαν κάποια οικήματα περιφραγμένα από συρματόπλεγμα . Τα μισά σκυλιά ήταν μέσα και τα υπόλοιπα ήταν έξω και γάβγιζαν όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία μου.

Προχωρώντας παρακάτω συνάντησα μια αγέλη από έξη σκυλιά ξαπλωμένα κάτω
από τον ίσκιο ενός πουρναριού. Πιο κάτω ήταν άλλα δυο που περπατούσαν στον δρόμο.
Πέρυσι τον χειμώνα είχα περάσει από εδώ βράδυ ,σε μια λάκα παρακάτω είχα συναντήσει πάνω από είκοσι σκυλιά ξαπλωμένα.

Την άλλη ημέρα το πρωί επιστρέφοντας είδα πολλά από αυτά πάνω από ένα κουφάρι ενός ζώου να τρώνε. Ανατρίχιασα στην ιδέα τι θα μπορούσε να ήταν το κουφάρι. Μάλλον τα θέρισε η πείνα και αναγκάστηκαν να κανιβαλίσουν το πιο αδύνατο σκυλί της αγέλης.
Για μια στιγμή με κατέβαλε η οργή και η αγανάκτηση και στο μυαλό μου έψαξα για τους απευθύνουν.

Ο πρώτος και κυριότερος υπεύθυνος ήταν ο δήμος Λαμίας, διότι σύμφωνα με τον νόμο ο ρόλος του κυνοκομείου δεν είναι η ''φιλοξενία΄΄ αλλά η συγκέντρωση των αδέσποτων , ο εμβολιασμός, η στείρωση και η απελευθέρωση στους χώρους που συλλέχθηκαν. Αντίθετα ο δήμος μαζεύει τα σκυλιά από την πόλη για να απαλλαγεί την παρουσία τους τα μεταφέρει στο κολαστήριο που το ονομάζει κυνοκομείο.

Εκεί όμως ξεκινά ο παραλογισμός για τα ζώα . Διότι στο κυνοκομείο μαζεύονται όλο και περισσότερα σκυλιά χωρίς να απελευθερώνονται τα παλιότερα και χωρίς υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος φιλοξενίας . Ανάμεσα τους έμαθα ότι υπήρχαν η υπάρχουν και κάποια επιθετικά σκυλιά όπως κάποια πιτ μπουλ, μποχερ κλπ. Τα σκυλιά αρχίζουν να καβγαδίζουν μεταξύ τους , είτε για το φαγητό, είτε για την στέγη και τα πιο αδύναμα βγαίνουν έξω από το κολαστήριο που συνεχεία και παράνομα υποδέχεται όλο και περισσότερα από άλλους χώρους της πόλης που θέλουν να τα ξεφορτωθούν.

Αυτά που κυνηγημένα βγαίνουν έξω αναγκάζονται να δημιουργήσουν αγέλες να απομακρυνθούν από το κολαστήριο και να επιβιώσουν ακολουθώντας τα άγρια ένστικτα τους. Πολλά από αυτά κάποια στιγμή φεύγουν και βγαίνουν στην εθνική οδό. Εκεί άλλα σκοτώνονται από τα αυτοκίνητα άλλα τραυματίζονται και άλλα πεθαίνουν από την πείνα η από τα τραύματα τους..

Στο κυνοκομείο απ΄ ότι έμαθα υπάρχουν δυο κοπέλες οι οποίες κάνουν τα πάντα για να φροντίσουν τα κακόμοιρα ζώα αλλά ουσιαστικά είναι μόνες τους χωρίς την παραμικρή βοήθεια από τον δήμο . Παλαιοτέρα στο κυνοκομείο υπήρχε δημοτικός υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος για τα ζώα . Αλλά κάποια στιγμή απομακρύνθηκε για άγνωστη προς εμένα αιτία .

Για το πώς πρέπει να δουλεύει το κυνοκομείο ο νόμος είναι σαφής αλλά η αναποφασιστικότητα του δήμου στο να εφαρμόσει σωστά τον νόμο έχει σαν αποτέλεσμα να την πληρώνουν με τον χειρότερο τρόπο τα ζώα.

Και αναρωτιέμαι αν από τον δρόμο περάσει κάποιος περιπατητής η ένας ποδηλάτης ,τι μπορεί να συμβεί. Αν του επιτεθούν τα σκυλιά τι μπορεί να γίνει.
Για τα άγρια ζώα δεν αναρωτιέμαι καθόλου ,όσα έχουν γλυτώσει θα έχουν εξαφανιστεί από τον φόβο τους επειδή γνωρίζουν την κατάσταση αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι καθεστώς επικρατεί γιατί βέβαια δεν έχει φροντίσει να τους ενημερώσει.

Αλλά και γιατί να το κάνει ; Αν το κάνει θα έχει πολιτικό κόστος επομένως αφήνει τα πράγματα όπως είναι και εύχεται να μην συμβεί τίποτα.

Ψάχνοντας έμαθα ότι στην πόλη της Λαμίας πριν ένα με δυο χρόνια υπήρχαν πολλά αδέσποτα αλλά εξαφανίστηκαν ξαφνικά και κανείς δεν ξέρει που πήγαν . Επίσης κάποιος φίλος μου ανέφερε ότι πέρυσι στην περιοχή των δικαστηρίων βρέθηκαν φολιασμένα πάνω από δέκα σκυλιά σε ένα βράδυ .

Και να ήταν μόνο αυτό . Την πρώτη χρονιά που ήρθα στην Λαμία ,στο χωριό μου κάποιοι φόλιασαν σε μια ημέρα γύρω στα είκοσι σκυλιά. Το ένα μάλιστα προσπαθώντας να φτάσει στο αφεντικό του καβάλησε έναν φράχτη και πέθανε κρεμασμένο πάνω στα σύρματα. Είναι μια τακτική που εφαρμόζεται τακτικότατα σε όλον τον κόσμο .
Μια τακτική που την εφαρμόζουν οι αγράμματοι οι άξεστοι ,οι ανεύθυνοι , οι ψυχοπαθείς κλπ.

Υποτίθεται ότι ζούμε σε έναν κόσμο πολιτισμένο με αρχές και σεβασμό απέναντι σε όλα τα πλάσματα της φύσης . Αλλά κάποιοι τον πολιτισμό τον μεταφράζουν σύμφωνα με την τσέπη τους και τα συμφέροντα τους.

Πιστεύω ότι για το αίσχος του κολαστηρίου που ο δήμος το αποκαλεί κυνοκομείο μέρος της ευθύνης φέρνει και ο ίδιος δήμος αλλά πάνω απ' όλα φταίει η συνείδηση των πολιτών είτε γιατί αμολήσαμε τον σκύλο που για λίγο έπαιξαν τα παιδιά μας , είτε γιατί σκεφτήκαμε την εύκολη λύση να πάμε στο δίπλα χωριό η στο βουνό και να αμολήσουμε τον σκύλο που φροντίζαμε για λίγο.
Όμως όπως στρώνει ο καθένας κοιμάται γιατί ο μεγαλύτερος κριτής όλων μας είναι τα ιδία μας τα παιδιά . Τα παιδιά έπαιξαν με τον σκύλο που αμολήσαμε τον αγάπησαν αλλά δεν τον ξέχασαν και πάνω απ' όλα δεν είναι χαζά να μην καταλάβουν τι απέγινε το κατοικίδιο που τους στερήσαμε.

Πιστεύω ότι εδώ μπαίνει ο ρόλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών .
Ο ρόλος μας είναι να επηρεάσουμε θετικά τις συνειδήσεις των πωλητών . Ο σκοπός μας δεν είναι να τάζουμε και να δημιουργούμε συνειδήσεις χωρίς υγιείς στόχους και οράματα . Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε πνευματικά υγιείς ανθρώπους για να μπορούν να προσφέρουν δημιουργικό έργο στην πόλη μας και στην κοινωνία γενικότερα μακριά από την μέχρι τώρα βρώμικη και διεφθαρμένη σκέψη των πολιτικάντηδων.
 

Γιώργος Καλλιώρας
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

 

Προτάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην Λαμία

Θέματα - Ζωοφιλία

Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2010 00:19

Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο 

alt

 Ο σεβασμός για τις άλλες μορφές ζωής είναι δείκτης για τις αξίες του πολιτισμού μας. Τα ζώα που ζουν στην Λαμία και στα περίχωρα της πόλης έχουν ανάγκη από καταφύγιο, τροφή αλλά και αποφυγή κάθε απάνθρωπης μεταχείρισης. Ο Δήμος Λαμίας   μπορεί να έχει πολύπλευρο ρόλο σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας καθώς  και με  φορείς που ασχολούνται με θέματα ζώων.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας ζητάει την άμεση παρέμβαση του Δήμου στα παρακάτω θέματα:

• Αυστηροί έλεγχοι για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα pet shops της περιοχής ευθύνης του Δήμου.
• Τερματισμός των εκθέσεων με ζώα που παραβιάζουν τις προδιαγραφές για τη στοιχειωδώς ανεκτή διαβίωση των ζώων.
• Έλεγχοι σε συνεργασία με την Νομαρχία για  τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών καταφυγίων ζώων της περιοχής μας.
• Δέσμευση του Δήμου ότι δεν θα δέχεται τσίρκο με ζώα στην πόλη μας.
• Συμμετοχή του Δήμου, με διάθεση της Νομικής του υπηρεσίας, σε καταγγελίες για θανάτωση ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα «φόλες».
• Ενημέρωση σε όσους ασχολούνται με το  εμπόριο και τη διακίνηση ουσιών (φυτώρια, γεωπόνοι, supermarkets) που χαρακτηρίζονται τοξικές από τον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους(φυτοφάρμακα, ποντικοφάρμακα)  για την εμπλοκή τους αν αυτά χρησιμοποιηθούν  για την θανάτωση αδέσποτων ζώων.
• Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας του Δήμου με συνολική ευθύνη για τα θέματα ζώων, όπως ορίζει ο Νόμος 3170/2003. Συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο  και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο (π.χ. στις επιτροπές παρακολούθησης για προγράμματα στείρωσης αδέσποτων).
• Καθορισμός αρμοδιοτήτων για τη Δημοτική Αστυνομία σχετικά με τις κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις ζώων και με σχετικές καταγγελίες. Επιβολή προστίμων και μέριμνα ώστε οι κάτοχοι των ζώων να θεωρούνται υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς που μπορεί να προκάλεσαν τα ζώα τους.
• Πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων σε μόνιμη βάση, με όλες τις προδιαγραφές του νόμου και πάντα σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο.
• Εκσυγχρονισμός, νόμιμη  λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων που  σήμερα υπολειτουργεί στην περιοχή μας και αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας  που θέτει η νομοθεσία.
• Προσπάθεια αποσυμφόρησης του Δημοτικού Καταφυγίου Λαμίας με ίδρυση Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων σε κάθε νέο Δήμο που θα προκύψει από την εφαρμογή  του ΄΄Καλλικράτη΄΄.
• Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου με έμφαση στα αδέσποτα. Με συμβολική τιμή θα μπορούσε να παρέχει κάποιες υπηρεσίες (εμβολιασμούς, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις) και για τα δεσποζόμενα ζώα σε κατόχους ζώων με χαμηλό εισόδημα.
• Εξοπλισμός των Δημοτικού Κτηνιατρείου με ασθενοφόρο, που θα μεταφέρει τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα και θα περισυλλέγει τα νεκρά θύματα τροχαίων ατυχημάτων.
• Αποτελεσματική οργάνωση της βάσης δεδομένων με τα μικροτσίπ για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ώστε να γίνεται εφικτή η ανεύρεσή τους όταν χάνονται ή πέφτουν θύματα κλοπής. Τακτική αναφορά στην Νομαρχία  και συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο.
• Ευαισθητοποίηση των κατόχων ζώων, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο, για την καθαριότητα και την υγιεινή των δημόσιων χώρων της πόλης. Τα πρόστιμα για περιττώματα στο δρόμο να χρησιμοποιούνται σε προγράμματα προστασίας των αδέσποτων ζώων.
• Ειδικοί οριοθετημένοι χώροι στους τόπους περιπάτου των ζώων (Αγιος Λουκάς, Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου ,Πλατεία Καραϊσκάκη κ.λ.π) για αφόδευση σκύλων. Δωρεάν διάθεση σακουλών μιας χρήσης από αυτόματα μηχανήματα στους χώρους αυτούς, όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Επιβολή προστίμων σε κατόχους ζώων που αδιαφορούν για τα περιττώματα των ζώων τους.
• Δυνατότητα μεταφοράς ζώων συντροφιάς με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, με παράλληλα μέτρα για να μην ενοχλούνται οι άλλοι επιβάτες.
• Υγειονομική ταφή των αδέσποτων νεκρών ζώων όπως ο νόμος ορίζει. Δημιουργία Δημοτικού νεκροταφείου ζώων που θα φιλοξενεί και τα νεκρά οικόσιτα ζώα συντροφιάς των δημοτών.
• Ίδρυση με πρωτοβουλία και του Δήμου Περιφερειακού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Περιφέρειας.
• Μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία που παράλληλα με την προώθηση της φυτικής διατροφής, θα συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα. Διάθεση χορτοφαγικών υγιεινών επιλογών στα κυλικεία των σχολείων.
• Ενημερωτικές εκστρατείες για τα οφέλη της φυτικής διατροφής, ενέργεια η οποία συνδέει την προστασία των ζώων με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
• Διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα ζώων. Έκδοση φυλλαδίων ενημέρωσης των δημοτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα και τις ποινές που προβλέπει ο Νόμος. Η προώθηση και ανάδειξη  του εθελοντισμού μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τις υπάρχουσες δομές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη από εθελοντική προσφορά.
• Εκχώρηση αρμοδιοτήτων για  θέματα των ζώων στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού  με στόχο την διαμόρφωση φιλοζωικής συνείδησης στην πόλη μας.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πιστεύουμε πως με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε τις παραπάνω προτάσεις, ώστε να εξαλειφτεί το απαράδεκτο φαινόμενο των αδέσποτων ζώων και ταυτόχρονα  να διαμορφωθεί ένα φιλικό, προς τα ζώα και τους κατόχους τους, περιβάλλον στην πόλη μας, αλλάζοντας την σημερινή κατάσταση που προσβάλει τον πολιτισμό μας.


Πληροφορίες:Παναγιώτης Στασινός
Μέλος Πρωτοβουλίας  Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Αδέσποτα:Υπάρχει καλύτερη λύση!

Θέματα - Ζωοφιλία

Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2010 22:26

Αξιολόγηση Χρήστη: / 9
ΧείριστοΆριστο 
 
 alt
Τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της πόλη μας κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα ζώα. Ο κόσμος τα θεωρεί επικίνδυνα και φορείς μολυσματικών ασθενειών με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και φόβου το οποίο εκδηλώνεται πολλές φορές με πράξεις βίαιες απέναντι τους.
 
Όλα αυτά ενώ στην πόλη μας έχει συσταθεί Δημοτικό Kαταφύγιο Aδέσποτων Zώων συντροφιάς, από το 2002,που σύμφωνα με τον νόμο 3170/03, μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου έχει σαν βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση και περίθαλψη και τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.
 
Στην ίδια νομοθεσία εξάλλου προβλέπεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών να μεριμνούν για τη σήμανση και καταγραφή των σκύλων τους (με τσιπ), να στειρώνουν τα θηλυκά, εφόσον δεν αναλαμβάνουν να κρατήσουν τα νεογέννητα ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες καθώς και πως αρμόδια για τον έλεγχο και την τήρηση των παραπάνω, με επιβολή προστίμων, θα είναι η Δημοτική Αστυνομία.
 
Βέβαια στην πόλη μας τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Έτσι λοιπόν λειτουργεί Καταφύγιο δύστυχων ζώων, που έχει μετατραπεί σε κολαστήριο-άσυλο, όπου κυκλοφορούν σε ανεπαρκή χώρο, ελεύθερα υγιή ζώα, χωρίς ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, με συμπτώματα κανιβαλισμού, προσβάλλοντας βάναυσα τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των ζώων καθώς και τον πολιτισμό μας. Μοναδικό στήριγμα έχουν τις αγωνιώδεις εθελοντικές προσπάθειες του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας, που στη ουσία έχουν υποκαταστήσει την πολιτεία, οι οποίες όμως αγνοούνται συστηματικά και δεν αξιοποιούνται  από την Δημοτική αρχή.
 
Μετά και από τα τελευταία δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και στα  ΜΜΕ έγινε πλέον φανερό πως:
Το ‘’Καταφύγιο’’λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια χωρίς άδεια λειτουργίας.
Δεν  έχει συσταθεί συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων, όπως από τον νόμο ορίζεται..
Το ωράριο λειτουργίας του Κυνοκομείου δεν επιτρέπει, σε όσους πολίτες το επιθυμούν να επισκεφτούν και να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο.
Η Δημοτική Αστυνομία, παρά τις υποσχέσεις και διακηρύξεις της Δημοτικής Αρχής, δεν ελέγχει τους κατόχους των ζώων για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Οι ενέργειες του Δήμου για πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του πολίτη, για το πρόβλημα των αδέσποτων είναι ανύπαρκτες.
Ο αρμόδιος, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δικαιωμάτων, είναι ο εκάστοτε "υπεύθυνος καθαριότητας" του Δήμου .
Εκκρεμεί μήνυση του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας στον Δήμο, για παραβίαση του νόμου και κακομεταχείριση των ζώων.
 
Πιστεύουμε, πως τα ζώα καθώς και οι άνθρωποι μοιράζονται ένα βασικό ηθικό δικαίωμα, αυτό της μεταχείρισης με σεβασμό, και πρέπει να έχουν στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό στη ζωή καθώς και νομική υπόσταση που να περιλαμβάνει την προστασία από κακοποίηση αλλά και από εγκλεισμό. Η ελευθερία από τη σκλαβιά και το βασανισμό είναι από τα πιο βασικά νομικά δικαιώματα τα οποία μη ανθρώπινα όντα, όπως και ανθρώπινα, δικαιούνται.
 
Ζητάμε την εφαρμογή του νόμου 3170/03 του Ελληνικού Κράτους, για τα ζώα, που κατάφωρα στην Λαμία παραβιάζεται.
 
Ζητάμε ένα φορέα με συνεργασία πολιτών και πολιτείας, ένα δημόσιο διάλογο, προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα που οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιουργήσαμε.
Η συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στα δικαιώματα των ζώων είναι ενδεικτική του πολιτισμού μας...;
 
“Ο άνθρωπος είναι πράγματι ηθικός μόνο όταν υπακούει τον περιορισμό που του επιβάλλεται να βοηθήσει όλα τα είδη ζωής που είναι ικανός να βοηθήσει ... Δεν ρωτά πόσο η συγκεκριμένη ζωή αξίζει συμπόνια ... ή πόσο είναι ικανή να έχει συναισθήματα.”
Albert Schweitzer (Γερμανογάλλος στοχαστής, φιλόσοφος, θεολόγος, γιατρός, μουσικολόγος)


Παναγιώτης Στασινός
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
 

Εγγραφές

www.pepla.gr
Εδώ
μπορείτε να κάνετε δημιουργία λογαριασμού χρήστη τις ιστοσελίδας και του forum.

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε 
ως μέλος τις κίνησης.