Πολιτισμός

Η πολιτιστική πολιτική και τα Εικαστικά Εργαστήρια στον Δήμο Λαμιέων

Θέματα - Πολιτισμός

Τρίτη, 24 Μάρτιος 2015 11:24

Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

alt

 

 

Για την πολιτιστική πολιτική του Δήμου

Ανάγκη για λειτουργία και ανάδειξη συμμετοχικών θεσμών

 

του Στέφανου Σταμέλλου

 

Με αφορμή την κρίση στα Εικαστικά Εργαστήρια και την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, θέλουμε να προσθέσουμε μερικές σκέψεις και «πινελιές» αναφορικά με το θέμα της πολιτιστικής πολιτικής και πρακτικής του Δήμου μας.

 

Στις ελλείψεις υποδομών και χώρων πολιτισμού, στις εκδηλώσεις «από τα πάνω» και στην γραφειοκρατική πολλές φορές αντίληψη «να βγούμε από το καθήκον» ή «να δείξουμε ότι γίνονται εκδηλώσεις και ό,τι μας κάτσει», προστίθεται, εκτιμούμε, και η συγκεντρωτική πρακτική της δημοτικής αρχής και η μη λειτουργία συμμετοχικών θεσμών. Δεν συγκροτήθηκε και φυσικά δεν λειτουργεί η Πολιτιστική Επιτροπή, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες σχεδόν τις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου.  

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό και την τέχνη να μένουν στο περιθώριο και κυρίαρχα θέματα της πολιτιστικής ζωής της πόλης να αντιμετωπίζονται «δημαρχοκεντρικά» με τη δημιουργία σε πολλές περιπτώσεις αδιαφανών συνθηκών. Στην περίπτωση των Εικαστικών Εργαστηρίων, η λειτουργία και η διαχείριση ανατέθηκε στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου…

 

Πολλά θα μπορούσαν να αναφερθούν ως διαπιστώσεις όπως η εμφάνιση της πόλης σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με την άναρχη και άτσαλη ρύπανση από τις αφίσες συμπαθών καλλιτεχνών να κρέμονται κατά το γνωστό τρόπο, δίνοντας στους επισκέπτες το στίγμα της αισθητικής του δήμου και λειτουργώντας καταλυτικά στο υποσυνείδητο του δημότη, ιδιαίτερα των νέων. Τα δε Θέματα της σύγχρονης κοινωνίας όπως η γνώση, η επιστήμη, η θρησκεία, η καθημερινότητα, τα ΜΜΕ, η οικογένεια, οι κοινωνικές σχέσεις και η τάση για απομόνωση, ο ελεύθερος χρόνος και η ψυχαγωγία, ιδιαίτερα των νέων και των φοιτητών, δεν αγγίζουν την πολιτιστική πολιτική του δήμου.  

Όλοι φυσικά θα συμφωνήσουμε ότι ο πολιτιστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και είναι αναντικατάστατος. Όμως αυτό πρέπει να αποδεικνύεται διαρκώς. Η εκτίμησή μας είναι ότι απουσιάζει από τον Δήμο της Λαμίας, εδώ και πολλά χρόνια, μια σαφής και ολοκληρωμένη πρόταση για τον πολιτισμό, που να περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου, να έχει ξεκάθαρο στόχο και μόνιμο χαρακτήρα.

 

Κι εδώ λέμε – και το έχουμε ξαναπεί - απαιτείται η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος δράσης, που θα κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας,  θα χρησιμοποιεί τα μέσα, τους χώρους  και τις υποδομές που διαθέτει η πόλη, θα αξιοποιεί την πνευματική μας κληρονομιά, θα έχει διάρκεια όλο το έτος και θα απευθύνεται σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Λέμε ότι η δημιουργία συμμετοχικών θεσμών στον πολιτιστικό τομέα είναι ο μοναδικός ίσως δρόμος. Και ότι η ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών, η συνάντηση των δημοτών μέσα από αθλητικούς, καλλιτεχνικούς και λογοτεχνικούς αγώνες, λαϊκές γιορτές, επικοινωνιακά έντυπα και η ένταξη όλων αυτών των προσπαθειών σε συμμετοχικές λειτουργίες, θα πρέπει να είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.

 

Γι’ αυτό προτείνουμε τη συγκρότηση ενός Επίτιμου Συμβουλίου Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Δράσης με στόχους:

-      Την καταγραφή του καλλιτεχνικού δυναμικού,

-      τη συγκέντρωση των απόψεων ειδικευμένων καλλιτεχνών γύρω από την πολιτιστική ανάπτυξη,

-      τη συγκρότηση της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου από δημότες με γνώμονα την όρεξη για δουλειά και τη διάθεση του χρόνου, και

-      την ουσιαστική αναγνώριση του ρόλου των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πνεύματος.

Στο Συμβούλιο να συμμετέχουν όλοι, όσοι αποδεδειγμένα έχουν έργο καλλιτεχνικό: Λογοτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί και γενικότερα λόγιοι και καλλιτέχνες της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι φορέων με καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα και να εμπλουτίζεται διαρκώς από μέλη, που θα προτείνουν οι ίδιοι οι δημότες.

 

Μια φορά το χρόνο να γίνεται το Ετήσιο Συνέδριο των μελών του Συμβουλίου, στο οποίο θα καταγράφονται οι απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις των επίτιμων μελών, θα γίνεται απολογισμός της χρονιάς που πέρασε επικεντρώνοντας στις αδυναμίες, θα γίνεται καταγραφή και αναφορά στις ελλείψεις υποδομών, αιθουσών κλπ και θα ορίζονται οι στόχοι και το διεκδικητικό πλαίσιο για τον επόμενο χρόνο. Θα χαράσσεται το πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για την επόμενη χρονική περίοδο στους βασικούς άξονες, πιθανά χρονοδιαγράμματα, κοινές εκδηλώσεις κλπ και θα ορίζεται το επόμενο Συνέδριο ή και τα έκτακτα, αν εκτιμηθεί ότι κάποιοι λόγοι το επιβάλουν. Θα ξεχωρίζονται οι επιμέρους τομείς (θέατρο, κινηματογράφος, ζωγραφική, μουσική, χορός, λογοτεχνία κλπ) με σκοπό κάθε ένα μέλος να εντάσσεται αυτόματα στον τομέα του, όπου και θα καλείται να ορίσει τον υπεύθυνο του τομέα με πιθανή κυκλική εναλλαγή του ρόλου. Κάθε τομέας θα αναπτύσσει το δικό του πρόγραμμα μέσα στο χρόνο και θα απευθύνεται στην Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου για πιθανή βοήθεια, για το συντονισμό των κοινών εκδηλώσεων, για το κλείσιμο των αιθουσών κλπ.


Με άλλα λόγια πρέπει να αλλάξει ριζικά η αντίληψη σχετικά με την πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου. Οι δραστηριότητες πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη του μαζικού πολιτισμού, στη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων συμπολιτών μας στις γειτονιές, τις συνοικίες και τα χωριά, στα σχολεία και τους χώρους εργασίας. Να “μεταφερθεί” η ευθύνη στους μαζικούς και τους άλλους φυσικούς φορείς του πολιτισμού με την φροντίδα και την οικονομική στήριξη του Δήμου.


Τέλος για τη σύνδεση όλων αυτών χρειάζεται η έκδοση ενός ενημερωτικού, ηλεκτρονικού έστω, περιοδικού, που να ενημερώνει τον δημότη για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας, να δημοσιεύει απόψεις και κριτικές.

 

Η συνολική φιλοσοφία και στάση θα είναι διεκδικητική απέναντι στα προβλήματα και ανεξάρτητη από τις προθέσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Αυτό ο Δήμος, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, καλείται και οφείλει να το σεβαστεί και να αρθεί πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και απόψεις, τις οποίες θα πρέπει να τις καταθέσει στο Συνέδριο ως ισότιμο μέλος των άλλων επίτιμων. Ο ρόλος του Δήμου θα είναι συντονιστικός και θα υλοποιείται με τους υπαλλήλους – συμβούλους και την Πολιτιστική Επιτροπή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, και ιδιαίτερα ο δήμαρχος, ότι το δημαρχοκεντρικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξάντλησε τα όριά του. Ο δήμαρχος διευθύνει και υλοποιεί στόχους, που απορρέουν από προγράμματα, δεσμεύσεις και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ζούμε σε μια εποχή όπου η συμμετοχή και η κοινή δράση είναι «είδος εν ανεπαρκεία» ίσως και «υπό εξαφάνιση». Οι στιγμές που ζούμε, η πολύπλευρη κρίση - οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική αλλά και κρίση αξιών - με τις στρατιές των ανέργων και των πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας, μας βάζουν όλους σε μεγαλύτερες ευθύνες και η πολιτιστική δράση έχει πολλά να προσφέρει.

 

Όλα τα'χει η Μαργιωρή...

Θέματα - Πολιτισμός

Πέμπτη, 02 Αύγουστος 2012 10:47


alt


Κύριε Δήμαρχε,

Οι ερωτήσεις που σας υποβάλω και στις οποίες ζητώ την άμεση απάντησή τους,δεν είναι μονάχα προσωπικές, αλλά σχεδόν όλων των Λαμιωτών.


Όπως πολύ καλά γνωρίζετε,αυτές τις ημέρες επικρατεί ένας αναβρασμός και μια οργή, σχέση εχόντων με τις δύο εκ διαμέτρου εισηγήσεις και αποφάσεις σας για την δημιουργία του Μουσείου Θεοδωράκη.

Όταν πρωτοαναφερθήκαμε στο εν λόγω θέμα , όλοι μας χαρήκαμε, ενθουσιαστήκαμε και είπαμε, ''Να ένας Λαμιώτης, αληθινός πατριώτης, ο καθηγητής κος Βαρλάμης που μαζί με σας, νοιάστηκε για τον τόπο μας και για την δημιουργία ενός τέτοιου μεγαλόπνοου έργου''.
 

Σήμερα, όμως, μας τα λέτε εντελώς διαφορετικά.
Μας μπερδεύετε, κ.Δήμαρχε και να γιατί:


1.Προβήκατε στην κατεπείγουσα τροποποίηση του Προϋπολογισμού του Δήμου και την ταχύτατη ανάληψη χρημάτων.Γιατί τέτοια βιασύνη;

2.Χωρίς καμία μελέτη,χωρίς κανένα σχέδιο, όπως επιβάλλεται και προβλέπεται,ξαφνιάσατε τους πάντες. Είπατε εδώ και τώρα ψηφίστε κύριοι.Για ποιο πράγμα;

3.Αμείβετε πλουσιοπάροχα,και μάλιστα με το κόλπο της ανάθεσης-τριών ή τεσσάρων ισόποσων ποσών χρημάτων, στον ίδιο ''εργολάβο'', στον εισηγητή της ιδέας, τον κ.Βαρλάμη.

4.Σκεφτήκατε,μελετήσατε, εξασφαλίσατε την χρηματοδότηση του έργου; Ποιος θα είναι ο φορέας;Τον γνωρίζουνε οι Δημοτικοί Άρχοντες, που ψηφίσανε την ανάληψη των χρημάτων από τον κουρβανά του Δήμου;

5.Ποια θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη;Οχι μονάχα τα οικονομικά για την απόσβεση του έργου.Μήπως κάτι παρόμοιο με εκείνο με το Μουσείο Θερμοπυλών;
6. Ποιος θα είναι ο ρόλος του κ.Βαρλάμη, κατά την διάρκεια της δημιουργίας και της λειτουργίας του;
7.Αν κ.Δήμαρχε, επρόκειτο για το ξεκίνημα μιας τέτοιας επιχείρησης-προσωπικής επιχείρησης, οπου θα επενδύατε τα χρήματά σας, θα παίρνατε τις αποφάσεις σας με τέτοια βιασύνη, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη; Χωρίς σχέδια; Χωρίς καν να σκεφθείτε ένα σωρό άλλες παραμέτρους, όπως πρόσληψη και κόστος προσωπικού, λειτουργικά έξοδα, διοικητικό προσωπικό, χωροταξικά σχέδια και μελέτες κλπ;

Θαυμαστή η ιδέα του κ.Βαρλάμη.Θεάρεστο το έργο.
Αλλά μήπως κ.Δήμαρχε, θα έπρεπε να φροντίσετε να λειτουργούν τα ήδη υπάρχοντα, Πανεπιστήμιο, Λαογραφικό,Θέατρο,Πινακοθήκη κλπ., τα οποία πολύ καλά γνωρίζετε σε τι κατάντια βρίσκονται και να ξεχάσετε το Μουσείο Θεοδωράκη για κάποια άλλη εποχή;
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών προβλέψεων, αλλά πιστεύω πως θα πεζεύσετε μεσοστρατίς.


Με εκτίμηση
Νίκος Ταξ.Δαβανέλλος
Δάσκαλος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
 

 

Η Λαμία – πόλη σε πλήρη εγκατάλειψη

Θέματα - Πολιτισμός

Παρασκευή, 26 Αύγουστος 2011 15:36

alt


Κύριοι Άρχοντες.

Μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική «ξηρασία» και «άνυδρο» τούτο το καλοκαίρι. Τίποτα για να δροσέψει η ψυχή και να ξεφύγει ο νους απ’ τον βομβαρδισμό της σημερινής και αυριανής ανασφάλειας, του άγχους και της ηθικής εξαθλίωσης. Λες και μεις που ‘λαχε να μείνουμε εδώ και δεν πήραμε σβάρνα τις πλαγιές, τα λαγκάδια και τις θάλασσες – ξενόφερτα έθιμα και νοοτροπίες – δεν είχαμε ανάγκη μιας στιγμής χαράς και απόλαυσης. Νέκρωσε η Λαμία. Ερήμωσε η πόλις. Πνευματικός και οικονομικός μαρασμός. Βράζουμε στο ζουμί μας.

 

Αλήθεια Άρχοντες, αναρωτηθήκατε γιατί κάποιος να ‘ρθει στη Λαμία; Να κάνει τι; Να δει τι; Να αγοράσει τι; Τι δημιουργήσατε να μας επισκεφτεί; Δεν συμβαίνει το ίδιο σ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά. Διοργάνωσαν θεατρικές βραδιές, ημέρες λόγου και ποίησης, χορού, εκθέσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων κλπ. Και αυτά όχι για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις» (πβ Ματθ. 23,5), αλλά γιατί ίσως γνωρίζουν ότι για να επιζήσει μια πόλη ή ένα χωριό πρέπει να γίνει πόλος έλξης, με έργα πάνω σε προδιαγραφές και βάσεις – π.χ. η Καλαμάτα.

Η πνευματική απόλαυση είναι μεγάλη ανάγκη για τον άνθρωπο, κυρίως σήμερα που βάλετε από παντού. Χρειάζεται να ακουμπήσει κάπου. Και τούτο είναι ο Πολιτισμός και η Τέχνη που θεραπεύουν και λυτρώνουν την ψυχή. Η οικονομική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα μονάχα της κακοδιαχείρισης. Αλλά και της ηθικής κατάπτωσης, της πνευματικής στέρησης, της εξαθλιωμένης παιδείας, της έλλειψης αγωγής και υπευθυνότητας. Μονάχα η Παιδεία η Αγωγή ο Πολιτισμός και η Τέχνη μπορούν να μας λυτρώσουν.

Ανάγκη, λοιπόν κύριοι Άρχοντες, να δημιουργήσετε διεξόδους πνευματικής και πολιτιστικής ανάτασης,. Να προβείτε στη δημιουργία τέτοιων έργων που να μεταβάλλουν τη Λαμία σε μια προπολεμική πόλη – σε μια πόλη που να εκπέμπει φως πνευματικό. Να γίνει ένας μαγνητικός εμπορικός και καλλιτεχνικός τόπος. Να δώστε κίνητρα και πρωτοβουλία στους πνευματικούς ανθρώπους της. Υπάρχουν τρόποι. Αν έχετε τη θέληση και νιώθετε και σεις την ανάγκη και την μεγάλη σας ευθύνη όλα γίνονται. Η Λαμία – πόλης 2500 χρόνων – χτίστηκε περίπου το 420 π.χ. δεν πρέπει να έχει τα χάλια που έχει σήμερα. Η κατάντια της σας βαραίνει!!!

Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος
Δάσκαλος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

 

Πολιτιστική πολιτική του Δήμου

Θέματα - Πολιτισμός

Τετάρτη, 20 Οκτώβριος 2010 19:57


alt


Πρόγραμμα δράσης, που να κινητοποιεί τις δημιουργικέςκαι πνευματικές δυνάμεις της πόλης
 
(με ευκαιρία τα  «εγκαίνια» της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου)

Ο πολιτιστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και είναι αναντικατάστατος. Όμως αυτό πρέπει να αποδεικνύεται διαρκώς. Η εκτίμησή μας είναι ότι απουσιάζει από την πόλη της Λαμίας και τα χωριά, εδώ και πολλά χρόνια, μια σαφής και ολοκληρωμένη πρόταση για τον πολιτισμό, που να περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου, να έχει ξεκάθαρο στόχο και μόνιμο χαρακτήρα.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θεωρεί αναγκαία τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος δράσης, που θα κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας,  θα χρησιμοποιεί τα μέσα, τους χώρους  και τις υποδομές που διαθέτει η πόλη, θα αξιοποιεί την πνευματική μας κληρονομιά, θα έχει διάρκεια όλο το έτος και θα απευθύνεται σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

Προσπάθεια για δημιουργία και ανάδειξη συμμετοχικών θεσμών

Η δημιουργία συμμετοχικών θεσμών στον πολιτιστικό τομέα είναι ο μοναδικός ίσως δρόμος. Η ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών, η συνάντηση των δημοτών μέσα από αθλητικούς, καλλιτεχνικούς και λογοτεχνικούς αγώνες, λαϊκές γιορτές, επικοινωνιακά έντυπα και η ένταξη όλων αυτών των προσπαθειών σε συμμετοχικές λειτουργίες, θα πρέπει να είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.

Προτείνουμε τη συγκρότηση στην πόλη μας Επίτιμου Συμβουλίου Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Δράσης με στόχους: Την καταγραφή του καλλιτεχνικού δυναμικού, τη συγκέντρωση των απόψεων ειδικευμένων καλλιτεχνών γύρω από την πολιτιστική δράση, τη συγκρότηση της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου από δημότες με γνώμονα την όρεξη για δουλειά και τη διάθεση του χρόνου και την ουσιαστική αναγνώριση του ρόλου των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πνεύματος. Στο Συμβούλιο να συμμετέχουν όλοι, όσοι αποδεδειγμένα έχουν έργο καλλιτεχνικό: Λογοτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί και γενικότερα λόγιοι και καλλιτέχνες της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι φορέων με καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα και να εμπλουτίζεται δε διαρκώς από μέλη, που θα προτείνουν οι ίδιοι οι δημότες.

Μια φορά το χρόνο να γίνεται το Ετήσιο Συνέδριο των μελών του Συμβουλίου, στο οποίο θα καταγράφονται οι απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις των επίτιμων μελών, θα γίνεται απολογισμός της χρονιάς που πέρασε επικεντρώνοντας στις αδυναμίες, θα γίνεται καταγραφή και αναφορά στις υποδομές, αίθουσες κλπ και θα ορίζονται οι στόχοι και το διεκδικητικό πλαίσιο για τον επόμενο χρόνο. Θα χαράσσεται το πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για την επόμενη χρονική περίοδο στους βασικούς άξονες, χρονοδιαγράμματα, κοινές εκδηλώσεις κλπ και θα ορίζεται το επόμενο Συνέδριο ή και τα έκτακτα, αν εκτιμηθεί ότι κάποιοι λόγοι το επιβάλουν. Θα ξεχωρίζονται οι επιμέρους τομείς (θέατρο, κινηματογράφος, ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, χορός, λογοτεχνία κλπ) με σκοπό κάθε ένα μέλος να εντάσσεται αυτόματα στον τομέα του, όπου και θα καλείται να ορίσει τον υπεύθυνο του τομέα με κυκλική εναλλαγή του ρόλου. Κάθε τομέας θα αναπτύσσει το δικό του πρόγραμμα μέσα στο χρόνο και θα απευθύνεται στην Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου για πιθανή βοήθεια, για το συντονισμό των κοινών εκδηλώσεων, για το κλείσιμο των αιθουσών κλπ.

Να αλλάξει ριζικά η αντίληψη σχετικά με την πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου. Οι δραστηριότητες πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη του μαζικού πολιτισμού, στη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων συμπολιτών μας στις γειτονιές, στις συνοικίες και στα χωριά, στα σχολεία και τους χώρους εργασίας. Να “μεταφερθεί” η ευθύνη στους μαζικούς και τους άλλους φυσικούς φορείς του πολιτισμού με την φροντίδα και την οικονομική στήριξη του Δήμου. Τέλος για τη σύνδεση όλων αυτών χρειάζεται η έκδοση ενός ενημερωτικού περιοδικού, που να ενημερώνει γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας, να δημοσιεύει απόψεις και κριτικές.

Η συνολική φιλοσοφία και στάση θα είναι διεκδικητική απέναντι στα προβλήματα και ανεξάρτητη από τις προθέσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Αυτό ο Δήμος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, καλείται και οφείλει να το σεβαστεί και να αρθεί πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και απόψεις, τις οποίες θα πρέπει να τις καταθέσει στο Συνέδριο ως ισότιμο μέλος των άλλων επίτιμων. Ο ρόλος του Δήμου θα είναι συντονιστικός και θα υλοποιείται με τους υπαλλήλους – συμβούλους και την Πολιτιστική Επιτροπή

 

 

 

 

Τσαλτάκης Αθανάσιος . Ένας ξεχασμένος ήρωας

Θέματα - Πολιτισμός

Παρασκευή, 13 Αύγουστος 2010 00:00

Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
alt

Στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού στο ύψος της Καμηλόβρυσης υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο μνημείο που πάνω στην πλάκα γράφει:
1897
Τσαλτάκης Αθανάσιος         Λοχαγός
Αναγνωστίδης                      Λοχίας
Καβαλάρης Κωνσταντίνος    Στρατιώτης
Κόκκινος Ιωάννης                 Στρατιώτης
Δεξιά, δίπλα από την κεντρική μαρμάρινη  πλάκα υπάρχει μια μικρότερη  που δεν φαίνεται από τον δρόμο αλλά για να τη δεις πρέπει να μπεις μέσα στο μνημείο.
Η μικρή μαρμάρινη πλάκα αναγράφει όλα τα ονόματα των ηρωικά πεσόντων στρατιωτών.
Ονόματα φονευθέντων
Εις Καμηλόβρυση Ταράτσης
1897

Λοχαγός Τσαλτάκης Αθανάσιος
Λοχίας    Αναγνωστίδης Μ
Κόκκινος Δ
Δεκαν.     Γεωργιάδης Δ
Δουζένης Κ.
Στρα         Σιούτας  Σεμ
Δραγουμάνος Δ.
Δελησεκλιόπουλος Σ.
Δρογκάρης Σ
Ηρακλής Γ.
Λεβεντούδης Αν.
Καβαλάρης Κ
Μπιμπίκος Λ
Μπιρμίλης Μ
Μητσογιάνης Χρήστος
Σοφίας ;
Πραστάρας ;
Σβόλος Π.
Δαπάνδης ;
Ν. Σιούτας ανάπηρος πολέμου
Λαμία
alt
Φαίνεται ότι κάποτε στην κεντρική μαρμάρινη πλάκα ήταν αναρτημένα μόνο τέσσερα ονόματα από τους δεκαεννέα αγωνιστές της Καμηλόβρυσης .
Πιθανόν ο ανάπηρος πολέμου Ν. Σιούτας από την Λαμία, ίσως στην μνήμη του Σεμ. Σιούτα που έπεσε αγωνιζόμενος μαζί με τους υπόλοιπους μαχητές, δημιούργησε και την δεύτερη  μικρότερη πλάκα αναφέροντας όλους τους αγωνιστές .

Πολλές φορές αναρωτήθηκα ποιος ήταν ο λοχαγός Τσαλτάκης Αθανάσιος, αλλά δεν έβρισκα άκρη , έψαξα στο διαδίκτυο αλλά το μόνο που βρήκα ήταν το στρατόπεδο Αθανασίου Τσαλτάκη στην Λαμία , ώσπου αποφάσισα να απευθυνθώ σε ένα φίλο μου ιστοριοδίφη.
Όταν μου έστειλε  τις πληροφορίες για τον Αθανάσιο Τσαλτάκη κατάλαβα ότι αναφέρονταν σε έναν ήρωα .

Ο Αθανάσιος Τσαλτάκης γεννήθηκε το 1847 στο χωριό Ζώριανος της Φωκίδας .
Φοίτησε στην σχολή Ευελπιδων και βρέθηκε στον ελληνικό στρατό στον πόλεμο του 1897 με τον βαθμό του λοχαγού. Ενώ το στράτευμα είχε διαλυθεί και οι Τούρκοι προέλαυναν προς την Λαμία σχεδόν ανενόχλητοι , ο Τσαλτάκης με ένα μικρό τμήμα Ρουμελιωτών ευζώνων  οχυρώθηκε στα υψώματα της Καμηλόβρυσης και της Ταράτσας , έξω από την Λαμία ,στις πλαγιές της Οθρυος. Προσπάθησε να καθυστερήσει την τούρκικη προέλαση ,αν και γνώριζε ότι αυτή η απόφαση του  ήταν ριψοκίνδυνη και τολμηρή . Στόχος του ήταν η ανασύνταξη των ελληνικών δυνάμεων και η σωτηρία της Λαμίας . Πράγματι με την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του στρατιωτών επιβραδύνθηκε κάπως η τούρκικη πορεία  και δόθηκε χρόνος στην διπλωματία ώστε να συμφωνηθεί ανακωχή με αποφασιστική παρέμβαση του τσάρου Νικολάου. Ο Τσαλτάκης όμως στην προσπάθεια αυτή έχασε την ζωή του. Όμως μαζί με άλλους μαχητές κατάφεραν και την Λαμία από την τουρκική κατοχή .
Προς τιμήν του δόθηκε το όνομα του σε ένα στρατόπεδο στην Λαμία και στην μνήμη αυτού και άλλων μαχητών τελούνται εκδηλώσεις και επιμνημόσυνη δέηση στα κενοτάφια - μνημεία Καμηλόβρυσης και Ταράτσας . (Αγία Παρασκευή )Βιβλιογραφία: Νίκος Δαβανέλλος "Τα πρόσωπα" Λαμία

Δεν ξέρω αν τελούνται εκδηλώσεις ή επιμνημόσυνη δέηση, αλλά ξέρω ότι το μνημείο στην Καμηλόβρυση έχει πέσει στην εγκατάλειψη και την παρακμή. Άβαφτο και γεμάτο χορτάρια, ενώ κάποιος προσπάθησε με μαύρο χρώμα κάποτε να γράψει τα ονόματα των αγωνιστών αλλά και πάλι έχουν φθαρεί.
Αν προσέξει κάποιος το μνημείο υπάρχει και ειδικός χώρος για την κατάθεση στεφάνων ...
Κάποτε ίσως η τελετή της κατάθεσης στεφάνων για τους πρώτους πεσόντες του πολέμου να ήταν καθιερωμένη, αλλά σήμερα βλέπεις έχουμε χρόνια να χάσουμε ανθρώπους .....

  Αναρωτιέμαι από το μνημείο δεν έχει περάσει ποτέ ο δήμαρχος, ο νομάρχης, δημοτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί διοικητές , δεν το είδε κανένας ,δεν ενδιαφέρεται κανένας , δεν έχει κάποιος συνείδηση, τόση αδιαφορία λοιπόν;
  Από τις τριακόσιες εξήντα πέντε ήμερες που έχει ο χρόνος χρειάζονται το πολύ δυο ημέρες να φρεσκαριστεί  το μνημείο άντε άλλη μια ημέρα να αντικαταστήσουν την μικρότερη πλάκα  να φαίνεται από τον δρόμο για να βλέπει ο κόσμος όλους τους αγωνιστές, άντε και είκοσι λεπτά να καθαριστούν όλα τα χόρτα. Δεν θέλει πολλά,  λίγο φιλότιμο  λίγη όρεξη για δουλειά και αγάπη για την ιστορία του τόπου μας θέλει….

Και αναρωτιέμαι αν ο Αθανάσιος Τσαλτάκης ήξερε για την κατάντια των απογόνων του θα ξαναέκανε το ίδιο , θα θυσίαζε την ζωή του για τα παιδιά του και για τα παιδιά των παιδιών του ;

Γιώργος Καλλίωρας
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
 

 

Σελίδα 1 από 3


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96
«ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος»

Εγγραφές

www.pepla.gr
Εδώ
μπορείτε να κάνετε δημιουργία λογαριασμού χρήστη τις ιστοσελίδας και του forum.

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε 
ως μέλος τις κίνησης.