Οικολογικά

Ίδρυση Εθνικού Πάρκου των Προστατευόμενων Περιοχών Οίτης, κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου

Θέματα - Οικολογικά

Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2016 18:13

alt

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες σήμερα για την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου των Προστατευόμενων Περιοχών της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου.  

Επισημαίνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή Λαμίας έχει θεσμοθετηθεί ένα ευρύ δίκτυο προστατευόμενων περιοχών. Αναφερόμαστε στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Ειδικές Ζώνες Διατήρησης για τα πουλιά και το Θαλάσσιο Καταφύγιο στο Λιβάρι του Μαλιακού (κωδ GR2440002, 3, 4, 5, 6, 7 & GR103 και GR104). Σήμερα εκτός από τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, που εποπτεύεται και προστατεύεται από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, όλες οι άλλες περιοχές - παρ’ ότι έχουν στενή αλληλεξάρτηση και σύνδεση τόσο από άποψη γεωγραφίας όσο και από άποψη βιοποικιλότητας - είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και απροστάτευτες.

Αυτές οι περιοχές συνθέτουν ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα της χώρας μας, το οποίο όμως απειλείται. Υπάρχει άμεση ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή. Είναι τα σπάνια λουλούδια, το αγριόγιδο της Οίτης, τα νερά, τα φαράγγια, τα πουλιά, το πανέμορφο δάσος της ελάτης, τα ιστορικά μνημεία, τα ιαματικά νερά, η πλούσια ιχθυοπανίδα και πτηνοπανίδα του Σπερχειού και των εκβολών του και το φυσικό θαλάσσιο πάρκο για την αναπαραγωγή ψαριών και την ανάπτυξη των νεαρών ιχθυδίων στο Λιβάρι του Μαλιακού, που εμπλουτίζει με ψάρια τις θάλασσές μας. Είναι μια περιοχή με τεράστια βιολογική, αισθητική, επιστημονική, οικονομική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία. 

alt

 

Οι βασικοί σκοποί του νέου Φορέα, που προτείνεται για την εποπτεία του Εθνικού Πάρκου, όπως απορρέουν από το νόμο για την Βιοποικιλότητα είναι: η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, η αποκατάσταση και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλουν και στην τοπική ανάπτυξη αειφορικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων και να είναι σε αρμονία με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Πρακτικά προτείνουμε - και ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους άλλους αρμόδιους φορείς και την Αυτοδιοίκηση - την αναβάθμιση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης σε ένα ευρύτερο διάδοχο σχήμα. Το σχήμα αυτό, που θα φέρει τον τίτλο του Φορέα Διαχείρισης του Ενικού Πάρκου των Προστατευόμενων Περιοχών Οίτης - Σπερχειού - Μαλιακού, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως μια θεσμοθετημένη εποπτεύουσα Αρχή, η οποία θα νοιάζεται και θα παρακολουθεί συνολικά την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Διαφορετικά η έννοια της προστασίας ακυρώνεται στην πράξη.

Τέλος σημειώνουμε ότι η δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης, που να εποπτεύει περισσότερες από μία περιοχές, είναι και δοκιμασμένη στη χώρα μας και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο διαχείρισης των φυσικών περιοχών, αφού εξοικονομεί προσωπικό και πόρους. Επιπλέον, είναι απόλυτα εφικτός ο συνδυασμός περιοχών με διαφορετικά οικολογικά χαρακτηριστικά, αφού αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλους φορείς, π.χ. Πάρνωνα – Μουστού, Αίνου – Κούταβου κ.α

* μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς

 

**  Δείτε πατώντας εδώ τις 622 υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά μέσω του gopetition για την υποστήριξη της πρότασης. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται

 

Να ανακληθεί η απόφαση του ΔΣ Λαμίας για την κοπή των δέντρων στην Υψηλάντη

Θέματα - Οικολογικά

Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2012 19:22

alt


Σε καιρούς οικονομικής κρίσης η ενασχόληση με το περιβάλλον μοιάζει πολυτέλεια και ελιτισμός.


Η πραγματικότητα είναι όμως εντελώς αντίθετη:

Ο άνθρωπος πρέπει να ιεραρχήσει τα αγαθά που χρειάζεται να αντλήσει απ’ το περιβάλλον για να ζήσει.


1ο ο αέρας που αναπνέει. Χωρίς αέρα πεθαίνουμε σε 5-10 λεπτά. Χωρίς σωστή ποιότητα αέρα αρρωσταίνουμε βαριά

2ο το νερό. Ως κύριο συστατικό των ανθρώπινων ιστών δεν μπορεί να μας λείψει για πολύ. 2-3 μέρες έως μια εβδομάδα φτάνει για να πάθουμε βαριές βλάβες η να πεθάνουμε

3ο η τροφή. Αντέχουμε 1 μήνα η και παραπάνω χωρίς τροφή.

Από το 4ο και κάτω έρχονται η ένδυση και πολύ παρακάτω βέβαια η ψυχαγωγία κλπ.


Αυτή η αξιολόγηση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολύ πολύ λάθος ξεσηκωνόμαστε ενάντια στις αρχές μόνο όταν όπως σήμερα απειλείται η ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε τροφή. Δίκαια βέβαια, αλλά όταν απειλείται η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε θα πρέπει να κινητοποιούμαστε πιο άμεσα.

Αυτή ακριβώς η ποιότητα του «μείγματος» που εισπνέουμε χαμηλώνει χωρίς επιστροφή όταν κόβονται μεγάλα δέντρα μέσα στην πόλη.


Το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο αισθητικό*

Είναι πρόβλημα επιβίωσης !

Μην απορείτε λοιπόν που εν μέσω κρίσης διαμαρτύρομαι στο δήμαρχο και σ’ όλο το Δημ. Συμβούλιο

(πλην του Παναγιώτη Στασινού προς τιμή του) για την απόφασή τους να κόψουν τα πεύκα της οδού Υψηλάντη.

Δε φτάνει που δεν περνάμε πια καλά και σε λίγο θα μας λείψουν βασικά αγαθά και είδη διατροφής, ελπίζουμε κι ευχόμαστε ο ένας στον άλλον νά ’χουμε την υγειά μας.

Μα κι αυτό θα μας το αφαιρέσετε κύριοι;

Μες στην αναμπουμπούλα θέλετε να κόψετε τους πνεύμονες της πόλης;

Σίγουρα είστε μέρος του προβλήματος που ταλανίζει τη Χώρα μας, που ειρήσθω εν παρόδω δεν της αξίζαν τέτοιες αρχές σαν εσάς, χωρίς αισθητική, χωρίς αιδώ, χωρίς σεβασμό στο όνομα της πατρίδας που διοικείτε...


Αλλά δεν ντρέπεστε να απειλείτε και τον αέρα που αναπνέουμε;

Ανακαλέστε και σταματήστε αμέσως!


*(είναι και αισθητικό αλλά ως καλλιτέχνης ορίζω την ομορφιά σαν αποτέλεσμα της υγείας και της αλήθειας, την δε αισθητική: σαν καλλιέργεια της υγείας και της αλήθειας για ν’ ανθίσει η ομορφιά )


Με περισσή αγανάκτηση

Δημήτρης Κοντογιάννης

Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δείτε φωτογραφίες απο τα ''επικίνδυνα'' πεύκα εδώ

 

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Οίτη

Θέματα - Οικολογικά

Σάββατο, 04 Δεκέμβριος 2010 02:09

altΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ: ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

 

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Λαμία, 4.12.2010

Κύριε Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζουμε στην Οίτη. Η παρουσία σας είναι τιμή για μας, σε μια εποχή δύσκολη για τους πολίτες όλης της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες.

Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να σας ενημερώσουμε πως για όλους εμάς η Οίτη, που σήμερα επισκέπτεστε, είναι το βουνό με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Είναι το βουνό με τα πλούσια νερά, με τα περισσότερα και ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, τις ιαματικές πηγές, το αγριοκάτσικο της Οίτης. Το βουνό  του μυθικού Ηρακλή, της Εθνικής μας Αντίστασης και του Γοργοποτάμου. Είναι το βουνό που ο καθένας μπορεί να το απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και την σιδηροδρομική γραμμή.

Τα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας για επέκταση της δραστηριότητάς της ακόμα και μέσα στα όρια των περιοχών ειδικής προστασίας, είναι απειλή για την Οίτη. Συγκρούονται με το ήδη υπάρχον καθεστώς προστασίας και με την ανάγκη για διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της προστασίας. Συγκρούονται και με τα όνειρα των κατοίκων των 22 χωριών που έχουν οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου τους, που θέλουν ήπιες οικοτουριστικές εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά.

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης είναι πολύ σημαντικός για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και της άγριας ζωής των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. Το μέλλον του Δρυμού και ολόκληρης της Οίτης δεν συνάδει με τη βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, με την στήριξη των φορέων της πολιτείας και την κάλυψη της απαρχαιωμένης μεταλλευτικής νομοθεσίας, θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα. Η Γκιώνα, που είναι δίπλα μας, αποτελεί για μας τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγή.

Δεν υποκύπτουμε σε ψευτοδιλήμματα και εκβιαστικές πιέσεις. Δεν συναινούμε στην καταστροφή του βουνού που μας δίνει ζωή, ενώ πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν για παράδειγμα με μια μονάδα ανακύκλωσης αλουμινίου. Δεν θα επιτρέψουμε να εξαγοράσουν κάποιοι το μέλλον και την αρχοντιά του τόπου μας. Λέμε ομόφωνα ΟΧΙ στην άγρια εκμετάλλευση σε βάρος του περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στα μεταλλεία βωξίτη στην Οίτη μας.

Κύριε πρόεδρε, ζητάμε από σας να υποστηρίξετε:

- Την άμεση διακοπή των εξορύξεων που γίνονται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ ακόμα και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.

- Την απόρριψη κάθε αίτησης για νέες εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, όχι μόνο στον Εθνικό Δρυμό αλλά και σε ολόκληρη την Οίτη.

- Να εφαρμοστούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι και να προστατευθεί ουσιαστικά αυτό το πανέμορφο βουνό που περιλαμβάνει, εκτός από τον Εθνικό Δρυμό, περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000.

- Τη ριζική αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα του 1973 που αγνοεί εντελώς τόσο το περιβάλλον όσο και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Οι εποχές που η εγκατάσταση μεταλλείων γινόταν για λόγους “δημοσίου συμφέροντος” και η μεταλλευτική εταιρεία δέσμευε την περιοχή, και μαζί δέσμευε τις τύχες των κατοίκων της, πέρασαν ανεπιστρεπτί

- Την τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, το οποίο κατατάσσει την Οίτη ως βιομηχανική περιοχή


Εμείς, μαχητικοί και ενωμένοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη σωτηρία της Οίτης.

 

·         Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς

·         Κίνηση για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Οίτης

·         Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας

·         Κίνηση Πολιτών Κομποτάδων

·         Όμιλος Φίλων του Δάσους

·         Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία

·         Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας

 

 

 

Ξηριάς Λαμίας: φτωχός συγγενής ή ανεκτίμητο δώρο

Θέματα - Οικολογικά

Παρασκευή, 29 Ιανουάριος 2010 08:58

O χείμαρρος Ξηριάς Λαμίας

O χείμαρρος Ξηριάς Λαμίας αποτελεί κυριολεκτικά τμήμα του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης και ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολύ. Έχουν ασχοληθεί από επίσημοι μελετητές και μηχανικοί, μέχρι τοπογράφοι και υδραυλικοί, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και περιβαλλοντικές ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας μέχρι και η δικαιοσύνη. Καταγγελίες έφθασαν στις δικαστικές αίθουσες, συζητήσεις έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας και στις αρμόδιες επιτροπές της Νομαρχίας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο χρηματοδότησε μελέτη. Μελέτες έγιναν στο παρελθόν είτε κατ’ εντολή του Υπουργείου Οικονομικών είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ. Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε και παλαιότερα η μελέτη εκτροπής της κοίτης του στο νότιο μέρος, στην περιοχή της Ροδίτσας.

Τι είναι τελικά ο Ξηριάς; Ένας “φτωχός συγγενής”, εστία μόλυνσης και μόνιμη απειλή, ή ένα φυσικό οικοσύστημα, ανεκτίμητο δώρο της φύσης για την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας; Ένα θέμα για τριβές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ενεργούς πολίτες και στην πολιτεία, ή μια πηγή πλούτου κι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, στην περίπτωση που υπάρξουν σωστές επιλογές και πολιτικές;
Ξέρουμε ότι υπάρχει κακοδιαχείριση του χειμάρρου και ξέρουμε τις ευθύνες που έχουν η πολιτεία και οι τοπικοί παράγοντες, που χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει ουσιαστικά τίποτα για την προστασία και την ανάδειξη του Ξηριά.Να θυμίσουμε ότι την ευθύνη για την οριοθέτηση και την προστασία του χειμάρρου έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και ο Δήμος, ο “ιδιοκτήτης” και νοικοκύρης. Δεν έχουν κάνει τίποτα, γιατί είναι “καυτή πατάτα” και προφανώς τους φέρνει σε σύγκρουση με πολλούς ψηφοφόρους τους.

Λέμε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις που θα σταματήσουν την ασυδοσία και θα καταστήσουν τον Ξηριά από “φτωχό συγγενή” της πόλης σε ένα πραγματικό και πλούσιο βιότοπο, με ανεκτίμητη προσφορά στο κλίμα της Λαμίας και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, και ιδιαίτερα στους έχοντες τη δύναμη της εξουσίας, ότι η όποια καθυστέρηση είναι πλέον απειλητική. Να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι η αδιαφορία και η προχειρότητά τους ευθύνεται για τη σταδιακή υποβάθμιση ενός ακόμα φυσικού πλούτου και ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν!
Διαβάζαμε πριν από καιρό στις εφημερίδες τη δήλωση του προέδρου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ότι, από τα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα που διαχειρίζεται η ΚΕΔ πανελλαδικά, μόνο τα 2,6% είναι μισθωμένα, ενώ το 50% είναι καταπατημένα ή αγνοείται η τύχη τους (δηλαδή μάλλον καταπατημένα). Η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔ, κατά τη γνώμη μας, εκφράζει απόλυτα την εικόνα που έχουμε για τον Ξηριά.

Προτείνουμε:
- Την άμεση οριοθέτηση της κοίτης και της πλημμυρικής ζώνης του Ξηριά,
- την απομάκρυνση των καταπατητών, των εστιών μόλυνσης και των σκουπιδιών,
- την μετεγκατάσταση του καταυλισμού των τσιγγάνων, με την παράλληλη εξασφάλιση κατάλληλου χώρου,
- τη μελέτη για τη δημιουργία βοτανικού κήπου,
- τη μελέτη για την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης και μικροφραγμάτων συγκράτησης των φερτών υλών,
- τη μελέτη για την ανάδειξη και την προστασία της ιστορικής Παλιάς Δεξαμενής της Λαμίας, με δημιουργία κατάλληλου χώρου υποδοχής επισκεπτών και τη δημιουργία ειδικού “Πάρκου Ιστορίας του Νερού”,
- τη μελέτη για την κατασκευή μονοπατιών για πεζοπορία, με την ταυτόχρονη ανάδειξη των παλαιών μονοπατιών και των νερόμυλων.
- το πάγωμα των οικοδομικών αδειών στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του χειμάρρου.

Ακόμα προτείνουμε την εκπόνηση ενός Ειδικού Σχεδίου για τον Ξηριά και τη σύσταση ενός άτυπου Φορέα Διαχείρισης, υπεύθυνου για την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου, με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου.

* διαβάστε εδώ ένα τμήμα του ΒΙΒΛΙΟΥ του ΞΗΡΙΑ εδώ http://xirias-lamias.blogspot.com
 

Εγγραφές

www.pepla.gr
Εδώ
μπορείτε να κάνετε δημιουργία λογαριασμού χρήστη τις ιστοσελίδας και του forum.

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε 
ως μέλος τις κίνησης.