Ασφάλεια του πολίτη

Λαμιακή συμφωνία Νο 5 (Και η κακόγουστη παραφωνία της εξουσίας)

Θέματα - Ασφάλεια του πολίτη

Τρίτη, 30 Μάρτιος 2010 00:00

Αξιολόγηση Χρήστη: / 7
ΧείριστοΆριστο 

alt


Λαμιακή συμφωνία Νο. 5
(Και η κακόγουστη παραφωνία της εξουσίας)

Λαμία, Μάρτιος 2010

Πολύ πρόσφατα, ένα ηλιόλουστο πρωινό απ’ αυτά που σε κάνουν να χαίρεσαι που είσαι ζωντανός, ένας Περουβιανός πλανόδιος μουσικός δοκίμασε με μεγάλη γενναιότητα να αντιτάξει τη μουσική του στην κακοφωνία της πλατείας Πάρκου στο κέντρο της Λαμίας. Άρχισε να παίζει με τη φλογέρα του τις μελωδίες της πατρίδας του και σύντομα μαζεύτηκε τριγύρω του αρκετός κόσμος που εκτίμησε την ευκαιρία να ακούσει κάτι γλυκύτερο από τον παραδοσιακό Λαμιακό ήχο της ελεύθερης εξάτμισης στις 7.000 στροφές.

Τα δέκα λεπτά που αυτός έπαιζε, η Λαμία συνέχισε να λειτουργεί στους κανονικούς της ρυθμούς με τα μηχανάκια να διασχίζουν παράνομα τον πεζόδρομο της Βύρωνος, τα αυτοκίνητα περιστασιακά, αλλά πάντα παράνομα, να ανεβαίνουν από την Κολοκοτρώνη στον πεζόδρομο της Ροζάκη Αγγελή, ο Άγιος Λουκάς προς το Ισαδάκι να είναι παράνομη πίστα του Παγκόσμιου Ράλλυ, όπου δυο επίδοξοι Sébastien Loeb της κακιάς ώρας να επιδίδονται σε εγκληματικά παράνομες αναβάσεις και τα μισά πεζοδρόμια της Λαμίας να είναι παράνομα κατειλημμένα από αυτοκίνητα. Ωστόσο, αντίθετα από την ευρέως διαδεδομένη τοπική άποψη, του ότι “όλα παίζουν στη Λαμία”, η ηρεμία της φλογέρας του Περουβιανού και το “ινδιάνικο” παρουσιαστικό του, ήταν προκλητικά αντίθετα με το lmage της πόλης και απόλυτα ικανά να αφυπνίσουν την τοπική Αστυνομία.

Επιτέλους, είδαμε το χρώμα της εξουσίας! Είδαμε και αυτό το μοναδικό και περιβόητο περιπολικό, το οποίο, κατά τα λεγόμενα της ίδιας της Αστυνομίας, δε φτάνει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης. Κατέφθασε σαν πραγματική Άμεση Δράση, δέκα λεπτά μετά από τότε που βγήκε η πρώτη νότα από τη φλογέρα του μουσικού. Του πήραν το διαβατήριο, το έλεγξαν, το βρήκαν κανονικό, τον πρόσταξαν να φύγει, και παρέμειναν “στον τόπο του εγκλήματος” μέχρι αυτός να φύγει, όπως και έγινε. Ο Περουβιανός εμφανώς αδικήθηκε, το ίδιο και οι Έλληνες ακροατές που διαμαρτυρήθηκαν γιατί τους κατέστρεψαν ένα ανέλπιστα ωραίο και σπάνιο για την πόλη άκουσμα και οι εξατμίσεις πήραν πάλι την “κεντρική σκηνή” στην πλατεία.

Κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να σκεφτεί ότι η αντιμετώπιση του Περουβιανού είχε ρατσιστικές και άνανδρες αποχρώσεις. Πόσες φορές η ίδια αρχή δεν έχει ελέγξει τα χαρτιά και δεν έχει επαναφέρει στην τάξη τους εκπροσώπους διαφόρων πολιτικών οργανώσεων, όταν αυτοί μας βομβαρδίζουν επί μέρες με συνονθυλεύματα συνθημάτων και μουσικής από τα μεγάφωνα που στήνουν σε τραπεζάκια στην ίδια πλατεία όποτε θεωρούν ότι πρέπει να μοιραστούν κάτι μαζί μας;

Ούτε πάλι κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να καταλήξει στο λογικοφανές συμπέρασμα ότι η Αστυνομία δεν είναι φιλόμουση. Όλοι μας έχουμε εμπειρία από αμέτρητα καλοκαιρινά βράδια, που πολλοί άμουσοι δημότες, λόγω εργασίας την επόμενη μέρα, προσπαθούν να κοιμηθούν, ενώ όλων των ειδών τα κέντρα διασκέδασης μέσα στην πόλη παίζουν μέχρι τα βαθιά ξημερώματα τη μουσική τους σε έντονα παράνομη ένταση. Όταν αυτοί που αναζητούσαν τον ύπνο κάλεσαν την Αστυνομία, αυτή τις περισσότερες φορές δεν ήρθε, και όταν ήρθε χαιρέτησε θερμά τους ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης και έφυγε όσο πιο γρήγορα μπορούσε ώστε να επανέλθει η ένταση της μουσικής εκεί που ήταν πριν από την άφιξή της, και να μην εμποδίζει τη λειτουργία του κέντρου διασκέδασης. Η Αστυνομία σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνεπέστατα αγνόησε και δεν εφάρμοσε το νόμο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την φιλόμουσή της φύση.

Κατά την έμπρακτη άποψη του αστυνομικού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση “υπηρέτησε” τους νόμους της πόλης και τα συμφέροντα των παρευρισκομένων δημοτών, ο Περουβιανός άξιζε να χάσει τον επιούσιο γιατί είχε μόνο δυο φλογέρες, και γιατί έπαιζε στις δώδεκα η ώρα το πρωί, που δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας, και γιατί ευχαριστούσε δωρεάν ένα σωρό κόσμο που τον άκουγε, και γιατί “φίλτραρε” κάπως τον ήχο των παράνομα ελεύθερων εξατμίσεων, τις οποίες κάποιοι δεκαπεντάχρονοι συμπολίτες μας τις έχουν αγοράσει τόσο ακριβά, που δεν τους έχουν φτάσει τα χρήματα να βάλουν πινακίδες κυκλοφορίας στα παράνομα μηχανάκια τους. Και ίσως ο Περουβιανός άξιζε να χάσει τον επιούσιο γιατί ήταν απροστάτευτος.

Ποιος λέει ότι δεν υπάρχει τάξη στη Λαμία; Όχι μόνο υπάρχει αλλά και η Εξουσία την προασπίζεται με όλες τις δυνάμεις του, ενός διαθέσιμου, περιπολικού. Η παρεξήγηση είναι στον ορισμό της τάξης. Στη Λαμία, αυτό που η Εξουσία ερμηνεύει σαν τάξη και ως εκ τούτου επιβάλει με τη σπάνια εμφάνιση της και με την διαρκή απουσία της, σε άλλους μακρινούς πλανήτες θεωρείται απίστευτα κακόγουστη παρανομία.

Για την αντιγραφή και την επιμέλεια:
Στασινός Παναγιώτης
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

 

Γράμμα από ένα Λαμιώτη

Θέματα - Ασφάλεια του πολίτη

Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος 2010 00:17

Αξιολόγηση Χρήστη: / 11
ΧείριστοΆριστο 
Γράμμα από ένα Λαμιώτη

Γράμμα από ένα Λαμιώτη

Λαμία 10/2/2010


Αγαπητέ μου φίλε,

Δεν μου βγάζεις από το μυαλό ότι η εικόνα της Λαμίας είναι εικόνα μιας άναρχης πόλης. Το να επιμορφωθεί ο πολίτης, ν’ αποκτήσει κοινωνικές ευαισθησίες και να ωριμάσει σ’ αυτό το επίπεδο που γενικά περιγράφουμε σαν “ευρωπαϊκό”, είναι μια μορφή προόδου, που έρχεται πρωτίστως μέσα από την παιδεία αλλά και μετά από την ύπαρξη και τη δραστηριότητα μιας εκτελεστικής εξουσίας η οποία φροντίζει για τη δημιουργία υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη και εφαρμόζει την επιβολή των υπαρχόντων νόμων. Χωρίς αυτή την οντότητα δεν υπάρχει τάξη. Και οι πιο πολιτισμένες πόλεις της Ευρώπης με τους πιο συνειδητοποιημένους πολίτες, βασίζονται σε αυτές τις υπηρεσίες και αστυνομίες που έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να υπερασπίζονται τους κανόνες της πόλης και του κράτους και αυτό ακριβώς δημιουργεί την πρωταρχική αίσθηση της πολιτισμένης πόλης.

Σκέψου, κατά πόσο η Ακρόπολη με όλη την ιστορική της σημασία, είναι ικανή να προσδώσει στην Αθήνα την εικόνα μιας πολιτισμένης και ανθρώπινης πόλης, ενώ άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτουν κλάσματα της πολιτιστικής αξίας της Ακρόπολης, δίνουν τη σαφή εντύπωση ανθρώπινων πόλεων στις οποίες οι περισσότεροι από εμάς θα ήμασταν ευτυχείς να ζούμε. Κατά την άποψη μου είναι σαφές, ότι η οργάνωση, η ασφάλεια και η τάξη είναι τα στοιχεία που αποτελούν τη βάση μιας επιτυχημένης και υγιούς πόλης. Θέλουμε περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους. Αλλά τι μακροπρόθεσμη αξία έχει αυτό αν ο δήμος δε μπορέσει να τους διατηρήσει καθαρούς και λειτουργικούς, και αν όλοι αυτοί καταλήξουν να γεμίσουν με τραπεζοκαθίσματα, να γίνουν εστίες ηχορύπανσης ή μνημεία αθλιότητας, όπως έχει γίνει το Δημοτικό θέατρο;

Για μένα, εκτός των άλλων προβλημάτων, προτεραιότητα για μια δημοτική αρχή πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης της τάξης και της νομιμότητας στην πόλη μας. Επειδή πιστεύω στην αξία της παρουσίασης των γενικότερων ιδεών με τη χρήση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, σας απαριθμώ τα επόμενα:

Θέλω, κάθε φορά που η γυναίκα μου βγαίνει έξω με τα μικρά μου παιδιά, να μην χρειάζεται να δίνει μάχη με όλα τα παράνομα παρκαρισμένα αμάξια και μηχανάκια που κλείνουν τα πεζοδρόμια και που την αναγκάζουν να κατεβάσει τα παιδιά μου από το πεζοδρόμιο με κίνδυνο για την ίδια και τα παιδιά μου.
Θέλω, όταν είμαι πεζός στην Υψηλάντου, να μην ανησυχώ για το τι θα μου συμβεί εάν ο 15χρονος με το παπάκι που κάνει σούζα ακριβώς απέναντι μου, ή ο οδηγός μηχανής μεγάλου κυβισμού που έχει γεμίσει 120χμ/ωρα από τη Μητρόπολη έως το Δημοτικό Θέατρο, ή ο “ραλλιάρης” που κατεβαίνει πετώντας από τα Γαλανέικα, χάσουν τον έλεγχο του οχήματος τους.
Θέλω, οι περιφερειακοί του Αγ. Λουκά και του Κάστρου να σταματήσουν να είναι οι Λαμιώτικες εκδόσεις του “Fast and Furious” όπου δεκάδες νεαρά άτομα μαζεύονται τα βράδια για να “ντριφτάρουν” και να επιδοθούν σε “street racing”.
Θέλω, να μην ξυπνώ μέσα στη νύχτα όταν περνούν ακόμα και σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων μηχανάκια και αυτοκίνητα με παράνομες εξατμίσεις ή με την ένταση της μουσικής σε επίπεδο που κάνει τα τζάμια του σπιτιού μου να συντονίζονται.
Θέλω, τα κέντρα αναψυχής που είναι μέσα στην πόλη και που έχουν νόμιμη άδεια, να λειτουργούν τους υπαίθριους χώρους τους εντός των ορίων που τους έχει υποδείξει η Δημοτική αρχή.
Θέλω, τα δημόσια πάρκα/παιδικές χαρές να κλείνουν μετά από τη έναρξη της νυχτερινής κοινής ησυχίας, και να μην μετατρέπονται στο μέσο της νύχτας σε χώρους συγκέντρωσης για διασκέδαση ή για παράνομες δραστηριότητες. Άλλωστε, ποιο παιδάκι πηγαίνει στην παιδική χαρά στις 3 η ώρα το πρωί;
Θέλω, η αστυνομία/τροχαία να έχει ουσιαστική, εμφανή και διαρκή παρουσία σε όλη την πόλη, να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες των πολιτών, να εφαρμόζει το νόμο.


Αγαπητέ μου φίλε,

Ζούμε σε μια παράλογη πόλη, όπου όλοι οι πολίτες βλέπουμε καθημερινά απαράδεκτα συμβάντα, αλλά δε βλέπουμε καθημερινά την αστυνομία, η οποία εμφανίζεται σε σημαντικούς αριθμούς μόνο όταν έρχεται κάποιος σχετικά υψηλόβαθμος από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ίδια, δηλώνει αδυναμία και αδιαφορεί ν’ ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο, εκτός από την αποστολή του θεαθήναι για χάρη του επίσημου επισκέπτη.
Φαίνεται ,όπως και πρόσφατα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε, ότι η Αστυνομία μετά τα περσινά γεγονότα εχει χάσει το κύρος και την αυτοπεποίθησή της, ότι εχει περιοριστεί η ικανότητά της να ανταπεξέλθει ακόμα και σε καταστάσεις μειωμένης δυσκολίας καθώς και ότι αναμένεται αύξηση της παραβατικότητας στο άμεσο μέλλον.
Η Δημοτική αρχή λοιπόν προασπιζόμενη την ομαλή λειτουργία της πόλης, πρέπει να ενδυναμώσει τη Δημοτική αστυνομία ώστε να βοηθήσει σ’ αυτό το έργο. Δε ζητώ τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία εμπεριέχονται μέσα στα πλαίσια του νόμου, του οποίου η ύπαρξη, μας έχει πλέον γίνει μακρινή ανάμνηση.

Λένε ότι θα έρθει κι εδώ ο θεσμός του “αστυνομικού της γειτονιάς”. Φαίνεται λοιπόν ότι η ασφάλεια και η τάξη έχουν γίνει επίκαιρα για τον απλούστατο λόγο, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη πανελλαδικά. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να αγνοηθούν ούτε να “θαφτούν” μέσα σε μια γενική, και σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική, ιδέα, όπως η “ποιότητα ζωής”. Αν τα προαναφερόμενα είναι για μένα συνυφασμένα με την ποιότητα ζωής, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άλλοι για τους οποίους ποιότητα ζωής είναι η δυνατότητα να κάνουν ό,τι τους γουστάρει. Το θέμα λοιπόν είναι να εξασφαλίσουμε την ασφαλή διαβίωση και την τάξη σε μια ευνομούμενη πόλη.Για την αντιγραφή και την επιμέλεια

Γαλάνης Αθανάσιος 6973349415
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
 

Εγγραφές

www.pepla.gr
Εδώ
μπορείτε να κάνετε δημιουργία λογαριασμού χρήστη τις ιστοσελίδας και του forum.

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε 
ως μέλος τις κίνησης.