Προτάσεις

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Δεν είναι μόνο ο Πύργος και η Κοζάνη… «Κάν’ το όπως η Σπάρτη» (του Στέφανου Σταμέλλου)

Δημοτικό συμβούλιο - Προτάσεις

Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2016 19:48

alt

Πρεμιέρα για το ''πόρτα-πόρτα'' στον Δήμο Σπάρτης

Αγαπητέ μου φίλε,  

Σε ό,τι αφορά τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Και δύσκολα είναι τα πράγματα - όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι…- και χρόνος δεν υπάρχει, αλλά και χρήμα δεν υπάρχει, να μην το ξεχνάμε…

Ναι υπάρχει, όπως λες, η απειλή του τέλους ταφής για τις ανεπεξέργαστες ποσότητες, που θα πάνε για υγειονομική ταφή. Προς το παρόν δόθηκε αναβολή μέχρι τέλους του 2016 νομίζω. Οι μονάδες ξήρανσης του Ηρακλείου και της Κεφαλλονιάς, αλλά και τα επιχειρήματα των εταιρειών για τις μεγάλες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, οι γνωστές ως ΜΕΑ, στηρίχτηκαν και στηρίζονται στην απειλή αυτού του τέλους. Οπότε, κάνουμε ό,τι να ‘ναι, αρκεί να γλυτώσουμε το πρόστιμο... Κάνουμε και μονάδες ξήρανσης, και κινητές μονάδες ανακύκλωσης, και ΜΕΑ και ΕΜΑΚ. Μόνο σοβαρή προσπάθεια για Διαλογή στην Πηγή δεν λέμε να κάνουμε.

Από πολλούς θεωρούνται υπερβολικοί οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων(ΕΣΔΑ) κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό των σύμμεικτων. Υπερβολικοί, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα για την εναλλακτική διαχείριση, όπως δεκαετίες τώρα φωνάζουν κάποιοι και όπως κάνουν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν εννοούν υπερβολικό το 50% σύμμεικτα και 50% Διαλογή στην Πηγή με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Κι επειδή συζητάμε για τις ΜΕΑ, το θέμα δεν είναι μόνο στις φουσκωμένες εγγυημένες ποσότητες και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Είναι η διαστρέβλωση και οι μισές αλήθειες. Είναι χρήσιμο όμως να αντιληφθούμε τι επιτυγχάνει η ΜΕΑ με τα σύμμεικτα. Όντως βιοσταθεροποιεί το οργανικό κλάσμα, αλλά παράγει μόνο RDF, που αν δεν καίγεται, θάβεται μαζί με το υπόλειμμα και επομένως χρειάζεται ο ανάλογων διαστάσεων ΧΥΤΥ. Για τη ΜΕΑ, η μόνη προοπτική που έχει για βελτίωση επιδόσεων, είναι η Διαλογή στην Πηγή.

Για παράδειγμα στην ΕΜΑΚ Χανίων, πριν τοποθετηθούν οι οπτικοί διαχωριστές - δεν ξέρω αν λειτούργησαν - το 70% πήγαινε στον ΧΥΤΑ. Από το υπόλοιπο 30%, το 18% ήταν η υγρασία που χάνονταν κατά τη βιοσταθεροποίηση και έκανε μόνο 12% ανάκτηση, συμπεριλαμβάνοντας και τις ποσότητες του ΚΔΑΥ σε αυτό το ποσοστό. Στη Δυτική Μακεδονία, μόνο το 35% των εισερχόμενων ανακυκλώσιμων στη ΜΕΑ θα ανακτάται [εδώ http://www.helector.gr/default.asp?catid=38969&subid=2&pubid=15448443] Και μιλάμε για μια ΜΕΑ, που προβλέπεται να έχει οπτικούς διαχωριστές. Δεν ξέρω αν στο 35% προσμετρώνται και ποσότητες από ΚΔΑΥ.  

Αγαπητέ μου, έχουν δυστυχώς κάποιοι αναγάγει τη ΣΔΙΤ της Δυτ. Μακεδονίας σε υπέρτατη λύση και δυστυχώς χρησιμοποιείται ως η «κερκόπορτα» και ο «Δούρειος Ίππος» των ΜΕΑ. Και τους ρωτώ: γιατί να μην είναι η Σπάρτη το παράδειγμα με τη διαλογή στην πηγή και τους χωριστούς κάδους, και όχι η Κοζάνη, και να λέμε «κάν’ το όπως η Σπάρτη…»; Είπαμε, η Κοζάνη ήταν ένα αναγκαίο «κακό», γιατί δεν μπορούσαν οι ώριμες διαδικασίες δημοπράτησης να ακυρωθούν χωρίς συνέπειες για την ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο. Όμως αρκεί το 35% ανάκτηση επί των εισερχομένων ανακυκλώσιμων στη ΜΕΑ - που μπορεί να έχει και ΚΔΑΥ όπως τα Χανιά - και να το θεωρούμε ως παράδειγμα; Τα ανακυκλώσιμα στα σύμμεικτα είναι 40%. Πες με ΔσΠ να πέσουν στο 30% και θα ανακτά η ΜΕΑ επιπλέον μόνο 30%Χ35%=10,5%. Άρα το 50% των ανακυκλώσιμων τελικά δεν θα ανακτάται και θα καταλήγει ως RDF. Aυτό είναι επιτυχία; Αν δεν λειτουργήσει η Διαλογή στην Πηγή, εξαιτίας της ΜΕΑ που θα απορροφά κατά προτεραιότητα τους διαθέσιμους πόρους, θα είναι το 65% RDF. Μήπως κάνω πουθενά λάθος; γιατί μου φαίνονται πολύ προφανή για να μην τα επισημαίνουμε.

Ένας υπαρκτός φόβος λοιπόν είναι, μήπως χαθεί πολύτιμη χωρητικότητα στους ΧΥΤΑ με το να θάβουμε τα «προϊόντα» των ΜΕΑ∙ μέχρι να πούμε ξανά αμάν και να παρακαλούμε για καύση, όταν θα έχουμε γίνει «Πύργος» και αφού θα έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις ΜΕΑ, οι οποίες θα τροφοδοτούν τα ιδιωτικά εργοστάσια καύσης.  Οι οποίοι ιδιώτες, αντί να κάνουν οι ίδιοι τις προπαρασκευαστικές μονάδες της καύσης, θα τις πληρώνουμε εμείς, το κράτος και οι δημότες. 

Με όσα μου λες καταλαβαίνω ότι τελικά το σύστημα της Διαλογής στην Πηγή θα έχει την πιο σφοδρή κριτική στο όνομα του «ρεαλισμού» και της «ιδεοληψίας». Πάντως σε καμιά περίπτωση ισοδύναμη και ρεαλιστική πρόταση δεν είναι οι ΜΕΑ και οι ΕΜΑΚ. Τα νούμερα και τα στοιχεία το αποδεικνύουν. Και δεν είναι ούτε οι εγγυημένες ποσότητες, ούτε οι διαστάσεις των μονάδων, ούτε οι μέθοδοι επεξεργασίας το θέμα. Κάποιοι επιμένουν να καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι στα σύμμεικτα, και μάλιστα προερχόμενα από ΣΜΑ, με μαγικό τρόπο θα διαχωρίζεται το χαρτί Α4 από το σκισμένο πάμπερ χωρίς να έχει μείνει τίποτα κολλημένο πάνω;… Και να έχουν την απαίτηση να δουλεύουν άνθρωποι ένα ολόκληρο 8ωρο υπ’ αυτές τις συνθήκες; Γιατί άραγε;

Εσύ πιστεύεις ότι την επόμενη μέρα ή τους επόμενους μήνες θα έχουν γίνει τα Εργοστάσια και οι ΜΕΑ, που ΘΑ κάνουν τη δήθεν Μηχανική Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση; και στον ίδιο χρόνο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η ΔσΠ, για να πετύχει πολλαπλάσια αποτελέσματα από αυτά που αναμένονται από το σύστημα των ΜΕΑ; Το σίγουρο είναι ότι και μόνο η σκέψη για την μηχανική ανακύκλωση ακυρώνει την προσπάθεια για ΔσΠ και τη βελτίωση των στόχων και για μετά το 2020. Οι στόχοι του ΕΣΔΑ για το 2020 είναι να εφαρμόζεται η ΔσΠ στο 50% του συνόλου των ΑΣΑ και να πηγαίνει για υγειονομική ταφή μόνο το 30%. Κι αν δεν πιστεύεις εμένα, δες τι λέει η ειδική έκθεση 20/2012 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις ΜΕΑ που κατασκεύασαν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου: «η πλειονότητα των αποβλήτων που εισήλθαν στις εγκαταστάσεις μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορρίφθηκαν σε χώρους υγειονομικής ταφής» http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/cont/dv/eca_sr202012_/eca_sr202012_el.pdf

Το συμπέρασμα λοιπόν αγαπητέ μου - που θα συμφωνήσεις είμαι σίγουρος - είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τα σκουπίδια.  Μόνο το ανθρώπινο χέρι υπό ασφαλείς συνθήκες στο σπίτι δίνει τη λύση. Ας το προσπαθήσουμε!

Λαμία, Φλεβάρης 2016

φιλικά

Στέφανος Σταμέλλος

 

Πως θα σωθεί ο αιωνόβιος πλάτανος στην Σκληβανιώτου

Δημοτικό συμβούλιο - Προτάσεις

Πέμπτη, 03 Δεκέμβριος 2015 18:45

altΠληροφορηθήκαμε από κατοίκους της περιοχής της οδού Σκληβανιώτου,στην Λαμία, πως έχει υπάρξει αίτημα προς τον Δήμο Λαμιέων για κοπή του αιωνόβιου πλατάνου των φωτογραφιών,ενός από τους ελάχιστους που έχουν διασωθεί στην πόλη μας από την καταστροφική αμέλεια των ανθρώπων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Δημοτική Αρχή μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως μετά και από επιτόπιο έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες(Πολεοδομία και Δασαρχείο) το πλατάνι δεν θα κοπεί αλλά θα κλαδευτεί και πως θα υπάρξει ταυτόχρονα προσπάθεια περιποίησης-αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου (πεζοδρόμιο).

alt

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό,που αναστατώνει μία ακόμη γειτονιά της Λαμίας( οι κάτοικοι της περιοχής ήδη συλλέγουν υπογραφές για να σωθεί ο πλάτανος) καθώς και την παρατήρηση πως σε πολλά δένδρα που κλαδεύτηκαν από τα ιδιωτικά συνεργεία δεν εφαρμόστηκαν με ακρίβεια όσα προβλέπονται από την σχετική  Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή (πχ δεν τοποθετήθηκε πουθενά η ειδική ''πάστα'' που προστατεύει μετά το κλάδεμα τα δένδρα) θεωρούμε πως είναι επίκαιρη η ήδη κατατεθειμένη πρότασή μας για δημιουργία μητρώου δένδρων και πρόγραμμα προστασίας-φροντίδας των καθώς  και η συζήτηση-ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποιημένης Κανονιστικής Διάταξης με τις βασικές αρχές και τους στόχους στην ανάπτυξη και προστασία του αστικού πρασίνου του Δήμου Λαμιέων.

Εχουμε πλεον ως πόλη ελάχιστο πράσινο,τουλάχιστον ας το προστατεύσουμε και ας το διαχειριστούμε σωστά για να ζούμε χωρίς προβλήματα-αρμονικά μαζί του.

 

Δείτε επίσης:

Να σταματήσει τώρα το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων-Πρόταση για Κανονιστική Διάταξη για την προστασία και την ανάπτυξη του Αστικού Πρασίνου στον Δήμο Λαμιέων


Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή για κλάδεμα δένδρων

 

 

 

Να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας στον Δήμο Λαμιέων απέναντι στους πλειστηριασμούς Πρώτης Κατοικίας

Δημοτικό συμβούλιο - Προτάσεις

Πέμπτη, 19 Νοέμβριος 2015 14:51

alt

      
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696
Προς
1. Δήμαρχο Λαμιέων Κο Σταυρογιάννη Νικόλαο
2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κο Κλειτσάκη Αθανάσιο
 Λαμία, 19.11.2015

Να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας στον Δήμο Λαμιέων
απέναντι στους πλειστηριασμούς Πρώτης Κατοικίας

Μέσα σε αυτήν την οικονομική δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και με την απειλή πλέον ορατή να αιωρείται πάνω από  τους  δανειολήπτες δημότες μας με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για πλειστηριασμούς  της πρώτης κατοικίας τους, θεωρούμε πως ο Δήμος Λαμιέων θα πρέπει να απλώσει ένα δίκτυ προστασίας και συμπαράστασης  προσφέροντάς τους έμπρακτη βοήθεια.

Προτείνουμε, μετά από συνεννόηση με φορείς και εθελοντές του δήμου μας, την δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης των Δανειοληπτών Πρώτης Κατοικίας  στο οποίο ο δημότης θα μπορεί να λαμβάνει δωρεάν :

·         -Νομική υποστήριξη
·         -Χρηματοοικονομικές Συμβουλές
·         -Ψυχολογική στήριξη
·         -Οικονομική υποστήριξη

Την κρίσιμη αυτή ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα μεγαλώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει τον στυλοβάτη της Κοινωνίας και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ελάφρυνση του δοκιμαζόμενου δημότη.

Ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών είμαστε στην διάθεση του Δήμου Λαμιέων  για κάθε εθελοντική και τεχνική βοήθεια προς τον σκοπό αυτό.

 
Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
Στασινός Παναγιώτης-Δημοτικός Σύμβουλος
 

Επιστολή-Αίτηση στον Δήμο Λαμιέων για την Άρδευση

Δημοτικό συμβούλιο - Προτάσεις

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 00:00

 

alt

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

Λαμία, 28.9.2015

Προς

1. Δήμο Λαμιέων

    Τμήμα Τοπικής και Αγροτικής Ανάπτυξης

2. Αντιδήμαρχο κ Παναγιώτη Ριζάκο

Κοιν

    Γραφείο δημάρχου

Σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε:

  1. Πόσες και ποιες δημοτικές γεωτρήσεις και αρδευτικά αντλιοστάσια υπάγονται στο δίκτυο άρδευσης του Δήμου
  2. την ετήσια δαπάνη για κάθε γεώτρηση και αντλιοστάσιο, ξεχωριστά, τα τελευταία τρία χρόνια, ήτοι 2012, 2013 και 2014
  3. πόσες και ποιες ηλεκτρικές παροχές εξυπηρετούν τις ανάγκες των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων(αριθμός παροχής και θέση λειτουργίας)
  4. το ετήσιο κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών παροχών που εξυπηρετούν τις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια
  5. τα ποσά που έχουν εισπραχθεί για κάθε γεώτρηση ή αντλιοστάσιο ανά έτος τα τρία αυτά έτη

Επίσης να μας γνωρίσετε εάν υπάρχουν και πού αποθηκευτικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των αγροτών

Τέλος σας παρακαλούμε να μας δώσετε αντίγραφο του Κανονισμού άρδευσης του Δήμου

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Παναγιώτης Στασινός, δημοτικός σύμβουλος

 

Η συζήτηση για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων πρέπει να απεμπλακεί από τη συζήτηση για τον ΦοΔΣΑ Στερεάς

Δημοτικό συμβούλιο - Προτάσεις

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος 2015 15:08

alt

Λαμία, 25/9/2015

Συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη, το θέμα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς και οι κινήσεις του δημάρχου κ Σταυρογιάννη, ως προέδρου του ΦοΔΣΑ. Θεωρούμε ότι είναι προσωπική η ευθύνη του δημάρχου, ο οποίος κακώς επέλεξε να μην ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους και την κοινωνία για το αν υπάρχουν και ποιες εξελίξεις, που αφορούν τον Δήμο.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, που έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρεί τη χώρα μας με συγκεκριμένες ευθύνες των ιεραρχικά υπευθύνων. Σήμερα που κυριολεκτικά έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι, που τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να τρέχουν, που οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ορατές παντού και οι αναφορές ακόμα και σε θέματα υγιεινής πολλαπλασιάζονται, δεν χωράνε καθυστερήσεις και ανακατέματα του τύπου «σε δουλειά να βρισκόμαστε».

Προφανώς σε ένα τέτοιο θέμα δεν χωράνε νικητές και ηττημένοι. Προφανώς και δεν χωράνε λαϊκισμοί και ιδεοληψίες. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο κ Σταυρογιάννης κινείται σε υπόγειες και αδιαφανείς διαδρομές, που πιθανόν να τον έχουν παρασύρει μυστικοσύμβουλοι, ακόμα και μηχανισμοί συμφερόντων ή ακολουθεί στείρες ιδεολογικές επιλογές. Όμως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την ελάχιστη ενημέρωση και τις βιαστικές κινήσεις και τις αποφάσεις του Αυγούστου με «χεράκια πάνω, χεράκια κάτω». Η ταύτιση των κινήσεων με την Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος & Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας (ΔΕΠΟΔΑΘ) και με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, μας προβληματίζει.

Υπάρχουν τόσα πράγματα να συζητηθούν και εξαντλούμαστε σε μια στείρα αντιπαράθεση με αντικείμενο τον ΦοΔΣΑ Στερεάς. Αυτή η αντιπαράθεση βολεύει πολλούς, οι οποίοι προσπαθούν, και κερδίζουν χρόνο και έδαφος, σ’ αυτό τον αγώνα για το πώς και ποιος θα έχει το πάνω χέρι, για το αν θα προχωρήσει ή όχι η ουσιαστική και ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Αφήνουμε, άρα, θέματα εκτός πλάνου, όπως:

- την ενημέρωση της κοινωνίας για τις εξελίξεις στα θέματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

- την ενημέρωση και τη συμμετοχή μας στη δημόσια διαβούλευση, που βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

- την ανάγκη για την άμεση αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Διαχείριση των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και η εναρμόνισή του με το ΕΣΔΑ

- την ανάγκη για την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού, αποκεντρωμένου και βιώσιμου Δημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΔΗΣΔΑ) για το Δήμο Λαμίας

- το θέμα για τον ΧΥΤΑ στο Τρίλοφο και την ανάγκη της ακύρωσης της επιλογής, όχι τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς, όσο για λόγους κόστους μεταφοράς και αποστάσεων, άρα για λόγους οικολογικούς και βιωσιμότητας

- το θέμα της επέκτασης του ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ στον σημερινό σκουπιδότοπο Λαμίας

- την πορεία της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, η οποία έχει εγκαταλειφθεί σχεδόν στο Δήμο

- την διαχείριση των οικοδομικών μπαζών και των υλικών εκσκαφής και των άλλων ανακυκλώσιμων υλικών

- στις διάσπαρτες ανεξέλεγκτες χωματερές στα ρέματα και στις όχθες του Σπερχειού και στις ακτές του Μαλιακού

Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων. Και οι εξελίξεις κάποιους, οι οποίοι «στυλώνουν τα πόδια», θα τους παρακάμψουν. Η αδιαφάνεια και οι μυστικές διαδρομές πρέπει να σταματήσουν. Αν ο κ Σταυρογιάννης θέλει πράγματι να πετύχει τον μεγάλο στόχο της βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων, δεν μπορεί να έχει απέναντι την πλειοψηφία του Δήμου και δεν πρέπει να ξεχνάει ότι στην πρώτη Κυριακή των εκλογών πήρε το 32,43% των ψήφων… Γιατί λοιπόν επιλέγει να ακυρώσει κάθε έννοια συμμετοχής και συνεργασίας; Γιατί δεν ενημερώνει έστω τους επικεφαλής των παρατάξεων; Δεν γνωρίζει ότι η έλλειψη ενημέρωσης καλλιεργεί τις υποψίες και αφήνει περιθώρια για δεύτερες και τρίτες σκέψεις στον καθένα;

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας είμαστε στη διάθεσή της δημοτικής αρχής να αναπτύξουμε τις προτάσεις μας και να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού για το σημαντικό αυτό θέμα.

 

Σελίδα 1 από 6


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96
«ΈναρξηΠροηγούμενο123456ΕπόμενοΤέλος»