Δημοτικό συμβούλιο

Επιμένουμε για μια πιο ανθρώπινη Λαμία

Δημοτικό συμβούλιο - Σχόλια

Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2016 19:48

 

 

alt

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

 

 

 

Όσον αφορά στο θέμα της κοπής των πλατάνων στην οδό Υψηλάντη, προκειμένου να εγκατασταθεί επιχείρηση supermarket και μετά την απάντηση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Λαμίας σε σχετικό δημοσίευμα, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Επιμένουμε ότι η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής δεν έχει πολιτική πρασίνου, πόσο μάλλον διαχείρισης των δέντρων, στην πόλη. Αν είχε, θα την είχε καταθέσει και γραπτά κάποια στιγμή. Η ευκολία με την οποία αποφασίζει την κοπή δέντρων είναι χαρακτηριστική. Να θυμίσουμε την απόφαση για την κοπή των βραχυχίτωνων στη Ρήγα Φεραίου, την απόφαση για την κοπή του πλατάνου στην οδό Σκληβανιώτη, την μεθόδευση για την κοπή των πλατάνων απέναντι από το γήπεδο κλπ, που αναγκάστηκε να μην εφαρμόσει μετά τις αντιδράσεις των περιοίκων και της αντιπολίτευσης.

Εμείς επιμένουμε ότι το θέμα της διαχείρισης των δέντρων τελικά είναι τεράστιο. Επιμένουμε:

ότι τα δέντρα είναι πολύτιμα για τον αστικό ιστό της πόλης και έχουν πολλαπλά και σύνθετα οφέλη για τους κατοίκους και δεν ανήκουν στις πρόσκαιρες πλειοψηφίες των δημοτικών αρχών. Δεν αποτιμώνται και δεν κοστολογούνται και - δυστυχώς - δεν ψηφίζουν,

στο μητρώο και την καρτέλα του κάθε δέντρου και την πλήρη καταγραφή τους,

στο σωστό - και με βάση την επιστήμη - κλάδεμα και περιποίηση της κόμης των δέντρων,

στην επάλειψη της τομής του κλαδέματος με αδιάβροχη κόλλα προκειμένου να αποφεύγονται η διάβρωση και οι ασθένειες∙  αυτό δηλαδή που δεν γίνεται στις τελευταίες απευθείας αναθέσεις,  που έκανε ο Δήμος, για το κλάδεμα των δέντρων στην πόλη και στις δημοτικές ενότητες, παρά το ότι ρητά αναφέρεται στη σύμβαση και στα τεύχη δημοπράτησης. Περιμένουμε κι εδώ να υπάρξει απάντηση του Γραφείου Τύπου και του αρμόδιου αντιδημάρχου,

στην διατήρηση του ζωτικού χώρου των δέντρων και στην απελευθέρωση του ριζικού τους συστήματος από το τσιμέντο και τις πλάκες πεζοδρομίου, πράγμα που τα καθιστά ευάλωτα σε ασθένειες και τα εξασθενίζει.

Όλα τα άλλα είναι λαϊκισμοί και εύκολες κορώνες. Το δύσκολο είναι η διατήρηση και η προστασία όλων αυτών που κληρονομήσαμε και τα οποία οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Δύσκολο είναι να επιμείνουμε σ’ εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την πόλη πιο ανθρώπινη∙ κι εκεί όλοι κρινόμαστε.

Λαμία, 30.12.2016

 

Λαμία: Δύο χρόνια θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής (του Στέφανου Σταμέλλου)

Δημοτικό συμβούλιο - Σχόλια

Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2016 11:17

alt

Κλείνουν δύο χρόνια θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής. Ο χρόνος είναι αρκετός για να φανούν και να κριθούν τα σχέδια, τα προγράμματα, οι πρακτικές και τα όποια αποτελέσματα.

Χωρίς πολλές περιστροφές, ο Δήμος Λαμίας, μέσα στη δίνη της συνεχιζόμενης κρίσης, ασφυκτιά από την έλλειψη ενός συγκεκριμένου οράματος. Η ηγεσία του Δήμου, ως αποτελούμενη κι αυτή από εκπροσώπους - πρώην και νυν - του πολιτικού συστήματος, που έφερε τη χώρα και την κοινωνία στην κατάσταση που βιώνουμε, αποδεικνύεται τελικά ότι δεν μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες του σήμερα. Δεν μπορεί να ξεπεράσει το παραδοσιακό συντηρητικό μοντέλο του δημαρχοκεντρισμού, των μηχανισμών και των αόρατων συμβούλων. Δεν είναι σε θέση, παρά τις όποιες ελπίδες που καλλιέργησε, να υπερβεί το πελατειακό, ψηφοθηρικό σύστημα, με αποτέλεσμα, ενώ η κοινωνία ζητούσε και ζητάει αλλαγές, τίποτα να μην αλλάζει.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου επιλέγει να καθορίζει τις πρακτικές και τις αποφάσεις της - με κάποια προσχήματα εννοείται - με βάση τις αρχές της μίζερης κυβερνητικής πολιτικής στην αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίζει να είναι ο ρόλος του «ήπιου διαμεσολαβητή» ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική κοινωνία∙ ένας ρόλος συνεπικουρικός στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των φιλέτων της αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια του φιλελεύθερου μοντέλου της οικονομίας. Με αποτέλεσμα, η κρατικοδίαιτη «ιδιωτική πρωτοβουλία», στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού, να εδραιώνεται σταθερά.


Η ηγεσία της Δημοτικής Αρχής δεν δείχνει ότι θέλει να προωθήσει την ανάδειξη ενός σύγχρονου δήμου για να βελτιώσει τη δράση του με βάση τις σημερινές ανάγκες, τη συγκυρία και τα τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό διευκολύνει τα όποια σχέδια για τη συνεχή συρρίκνωση της αυτοδιοίκησης με τη συνεχή μείωση του μόνιμου προσωπικού, με την υποβάθμιση των υπηρεσιών και των λειτουργιών, χωρίς αξιολόγηση των ίδιων των υπηρεσιών και των στελεχών.


Οι έννοιες της συμμετοχής, της δημοκρατίας και της διαφάνειας, συνεχίζουν να αποτελούν το ζητούμενο. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του συνεχίζουν την παράλογη αντίληψη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, του διαχωρισμού των πολιτών σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτούς που πρέπει να διοικούν, με την «αλαζονεία» του 32,4%, και σ’ αυτούς που πρέπει να διοικούνται!


Εξετάζοντας μια - μια τις πλευρές της καθημερινότητας του δημότη, διαπιστώνουμε τα ουσιαστικά και σοβαρά ελλείμματα του Δήμου. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των οικοδομικών μπαζών, οι παιδικές χαρές, η διαχείριση των ελεύθερων χώρων και τα τραπεζοκαθίσματα, η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, η ηχορύπανση και η αφισορύπανση, η κατάσταση των στεγάστρων των στάσεων του αστικού και η αισθητική της πόλης, το πράσινο, η ποιότητα του πρασίνου και τα δέντρα, η κατάσταση των αθλητικών χώρων, είναι μερικές από αυτές.

Τα μεγάλα ζητήματα του Πανεπιστημίου, της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, του ΧΥΤΑ και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς, η μετεγκατάσταση των ρομά, το θέμα των Ιαματικών Πηγών, ο Σπερχειός, ο Μαλιακός, η Οίτη και τα μεταλλεία, ο Ηρακλής και η ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, είναι θέματα που δεν αντιμετωπίζονται, δεν συζητούνται συλλογικά και χρονίζουν, για ένα δήμο που θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Προβλήματα δεκαετιών παραμένουν, όπως: η λειτουργία του ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ (κατά τον προηγούμενο Δήμαρχο…), τα περιαστικά άλση, ο Ξηριάς, ο Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ, αλλά και καινούργια μικρότερα, ίσως, όπως:

- η καταγραφή, αποτύπωση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου

- ο κανονισμός άρδευσης

- ο κανονισμός αθλητικών χώρων

- η πιστοποίηση και λειτουργία των παιδικών χαρών

- η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας

- το οικονομικό σκάνδαλο στο ΔΗΠΕΘΕΡ και ο έλεγχος των πρώην ΝΠΔΔ

- η λειτουργία των δημοτικών αποχωρητηρίων

- η μείωση των δημοτικών τελών,

- η είσπραξη των οφειλών Παρελθόντων Οικονομικών Ετών


Λέγαμε πάντα πως αυτό το μοντέλο διαχείρισης της αυτοδιοίκησης, το απαρχαιωμένο μοντέλο του δημαρχοκεντρισμού, αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι είναι αναποτελεσματικό, δεν έχει να δώσει κάτι καινούργιο και έχει φθάσει στα όρια του. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι διανύουμε μια «νέα εποχή», στην οποία χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική δημοτικής «διαχείρισης» και λειτουργίας, ένα άλλο μοντέλο, με σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, την κοινωνική αλληλεγγύη και το σεβασμό στο περιβάλλον και με έμφαση στη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη συμμετοχή.


Η αυτοδιοίκηση είναι κατεξοχήν χώρος διαλόγου, συγκλίσεων και συνθέσεων. Είναι κατεξοχήν λαϊκός θεσμός που στις κρίσιμες στιγμές και εποχές για την κοινωνία, όπως αυτή που διανύουμε, έχει - και πρέπει - να παίξει σημαντικό ρόλο και να φέρει σε πέρας ιστορικές ευθύνες. Τα δύο αυτά χρόνια της θητείας της δημοτικής αρχής δείχνουν ότι ο δήμος της Λαμίας, σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, «κακόπεσε» σε χέρια κατώτερα των περιστάσεων.

Λαμία, 30/8/2016

 

Τις προθέσεις του Δήμου Λαμίας για την Ιαματική Πηγή Καλλιδρόμου περιμένει το Υπουργείο Οικονομίας

Δημοτικό συμβούλιο - Σχόλια

Πέμπτη, 11 Αύγουστος 2016 12:05

 alt

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

 

Πολλαπλασιάζονται οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Λαμίας για το θέμα της αναγνώρισης της Ιαματικής Πηγής Καλλιδρόμου(Ψωρονέρια) και τον κίνδυνο να περιέλθει η πηγή στην δικαιοδοσία και κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, όποιες τέτοιου είδους πηγές δεν έχουν πιστοποιηθεί και κατοχυρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τότε αυτομάτως αλλάζουν χέρια.

Όπως είναι γνωστό, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου(ΕΤ.Α.Δ) υπέβαλε στις 16/10/2014 αίτημα αναγνώρισης της πηγής Καλλιδρόμου Θερμοπυλών ως ιαματικής πηγής, το οποίο εξετάστηκε από την Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων στις 20/11/2014. Η εν λόγω αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησε ότι οι μικροβιολογικές αναλύσεις υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και ως εκ τούτου ο φυσικός πόρος δεν αναγνωρίστηκε ως ιαματική πηγή.

Αφού από τον Νοέμβρη του 2014, που απορρίφθηκε η αναγνώριση της πηγής δεν υπήρξε κάποια άλλη κίνηση από τον Δήμο ή την ΕΤΑΔ ΑΕ, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το υπ αριθμ 11827/23.6.2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Τουριστικών Επενδύσεων έχει ζητήσει - και περιμένει - την απάντηση του Δήμου Λαμίας σχετικά με τις προθέσεις του, ως προς την εξέλιξη της  διαδικασίας αναγνώρισης με την υποβολή πρόσφατων μικροβιολογικών αναλύσεων.

Η σιωπηρή ως τώρα στάση του Δήμου ερμηνεύεται, και σε επίπεδο Υπουργείου, τουλάχιστον ως αδιαφορία. Η ενημέρωση από το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι η αρνητική απόφαση της Επιτροπής δεν σημαίνει απόρριψη. Απλά τα συγκεκριμένα μικροβιολογικά αποτελέσματα, τα οποία στάλθηκαν τότε, δεν ήταν μέσα στα επιτρεπτά όρια∙ που σημαίνει, αν υπάρξουν νεότερα αποτελέσματα και μικροβιολογικά στοιχεία εντός ορίων, είναι υποχρεωμένη η Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων να πάρει άλλη απόφαση και το Υπουργείο να εκδώσει απόφαση αναγνώρισης και πιστοποίησης της πηγής

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε ακόμα μια φορά: Γιατί αυτή η αδιαφορία και η καθυστέρηση και γιατί δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από την δημοτική αρχή. Οι λουόμενοι επισκέπτες της πηγής, οι δημότες και οι επαγγελματίες της περιοχής δικαιούνται κάποια επίσημη ενημέρωση.-

 

Λαμία, 11-8-2016

 

 

Επιστολή για την πορεία του έργου του ΧΥΤΑ Λαμίας

Δημοτικό συμβούλιο - Ερωτήσεις

Τετάρτη, 03 Αύγουστος 2016 00:00

alt

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

http://www.pepla.grhttp://pepla.blogspot.com - info@pepla.gr

Λαμία, 3.8.2016

ΠΡΟΣ:

√ τον Δήμο Λαμιέων

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων - Δόμησης - Δικτύων και Ενέργειας

ΚΟΙΝ:

√ Γραφείο δημάρχου κ Σταυρογιάννη

√ Τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Θεμάτων

 

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

  1. σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο "ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ" 
  2. σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ωρίμανση του έργου για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων(ΜΕΑ) και του ΧΥΤΥ Λαμίας

 
με εκτίμηση,

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών

Παναγιώτης Στασινός

δημοτικός σύμβουλος

 

Παν Στασινός:''Καμία ενημέρωση και συστηματική αγνόηση του Δημοτικού Συμβουλίου για σοβαρά θέματα του Δήμου Λαμιέων'' (ηχητικό αρχείο)

Δημοτικό συμβούλιο - Σχόλια

Παρασκευή, 29 Ιούλιος 2016 14:26

alt

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΕΛ, τα αιτήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για πρόσθετα κτίρια, το σχέδιο αξιοποίησης των Θερμοπυλών, οι ιαματικές πηγές , η καθαριότητα, ο ΦοΔΣΑ, είναι πολύ σοβαρά θέματα για να μην μας ενημερώνει η δημοτική αρχή, σχολίασε μιλώντας στον FM-1 μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της ΠΕΠΛΑ, Παναγιώτης Στασινός.

Είναι αδιανόητο,τόνισε,οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής των παρατάξεων να μαθαίνουν τέτοιες εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης.
 

http://pepla.blogspot.gr/2016/07/blog-post_29.html

Αναφορικά με το αίτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διατεθούν οι αίθουσες του 16ου δημοτικού σχολείου Λαμίας για να στεγαστούν τα τμήματα του Πανεπιστημίου που λειτουργούν στη Λαμία ο κος Στασινός τόνισε ότι και πάλι ο δήμαρχος συζητά με την ηγεσία του Πανεπιστημίου χωρίς να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκπροσωπούμε ένα μεγάλο μέρος των δημοτών μας και θα έπρεπε και ενημέρωση να έχουμε και την θέση μας να εκφράσουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Όσον αφορά το θέμα του hot spot στα ιαματικά των Θερμοπυλών ο κος Στασινός σημείωσε πως έχουν και άλλοι λόγο για το θέμα και πρώτα απ' όλα οι ίδιοι οι πρόσφυγες

Αναφέρθηκε και στο θέμα της ποιότητας των νερών στα γνωστά Ψωρονέρια γιατί όπως είπε υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία ότι τα νερά δεν είναι κατάλληλα και για αυτό δεν προχωρά και η πιστοποίησή τους. Αγνοούμε παντελώς τι ακριβώς συμβαίνει και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την αναγνώριση αυτών των ιαματικών πηγών.κατέληξε.

 

Τέλος για την ΠΕΛ ο κος Στασινός είπε πως οι κινήσεις του Δ/Δ και του εκπροσώπου του Δήμου έγιναν βιαστικά και χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση.Η ΠΕΛ είναι μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή και σαν τέτοιο θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

 

lamiafm1.gr


 

Σελίδα 1 από 52


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»