Τρίτη, 12 Μάρτιος 2013 00:00“ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
http://www.pepla.gr
pepla.blogspot.gr 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΜΕΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 
 
 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ.
ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ Γ.
ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ Γ.
ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ Γ.
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡ.
ΣΤΑΜΕΛΛΟΣ ΣΤΕΦ.
ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΝ.


ΜΕΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ.
ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΘΑΝ.
ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ Γ.
ΓΚΕΚΑΣ Γ.
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ.
ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ Γ.
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜ.
ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΙΑΝ.
ΚΥΡΚΟΣ Ι.
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝ.
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡ.
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΣΠ.
ΣΤΑΜΕΛΛΟΣ ΣΤΕΦ.
ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΝ.
ΤΖΗΜΑΣ ΝΙΚ.ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Επιτροπή Παιδείας-Κοινωνικής Φροντίδας

Αναγνωστόπουλος Γεώργιος
Γιάννακας Γεώργιος
Πολύδωρος Σπύρος


Επιτροπή Τύπου-ΜΜΕ-Ιστοσελίδων

Κούτσικος Ιωάννης
Σταμέλλος Στέφανος
Στασινός Παναγιώτης


Επιτροπή Πολιτισμού-Αθλητισμού-Περιβάλλοντος-Εκδηλώσεων

Γκέκας Γεώργιος
Καλλιώρας Γεώργιος
Κωστόπουλος Λεωνίδας
Παπαδημητρίου Μαρία

 

Πέμπτη, 08 Απρίλιος 2010 09:50 

Παρασκευή, 29 Ιανουάριος 2010 09:10

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Ποιοί είμαστε

Είμαστε Κίνηση κοινωνικά και πολιτικά δραστήριων ανθρώπων, χωρίς δεσμεύσεις από κόμματα και συμφέροντα. Εξαρτιόμαστε μόνο από τους πολίτες του Δήμου της Λαμίας και σε αυτούς απευθυνόμαστε για να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε. Επιδιώκουμε τη δέουσα ποιότητα ζωής, αντάξια στο Δήμο της Λαμίας, και στοχεύουμε στο ιδανικό. Θέλουμε τη δημοκρατία στην πόλη μας, στο χωριό μας, στην κοινωνία και στην καθημερινή μας ζωή.

Απευθυνόμαστε
- Σε όλους τους πολίτες του Δήμου της Λαμίας που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, που μπορεί να δραστηριοποιούνται, ή όχι, σε τοπικές συλλογικότητες και οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στη λύση των τοπικών προβλημάτων.
- Στους πολίτες που στο παρελθόν στήριξαν τη σημερινή δημοτική αρχή και βιώνουν τα αποτελέσματα μιας πόλης που μαραζώνει σε όλα τα επίπεδα.
- Στους πολίτες που στήριξαν τη δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης και αναγνωρίζουν τις δικές της ευθύνες για την υποβάθμιση της πόλης.
- Σε όλες εκείνες τις αγωνιστικές συνειδήσεις, που διαθέτουν ακόμα αντισώματα στην ηττοπάθεια και την αδιαφορία.
Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν σε μια δυναμική συλλογική προσπάθεια για “να αλλάξει σελίδα” η Λαμία και να διεκδικήσει τη θέση που της αρμόζει. Στόχος μας η αυτόνομη, συλλογική, ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση και με συναινετικές αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες.

Αγωνιζόμαστε:

1. Σε τοπικό επίπεδο
Για ένα δήμο που θα εγγυάται:
- τη νομιμότητα (και όχι τη νομιμοφάνεια) στη λειτουργία όλων των θεσμικών διαδικασιών, στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων
- τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του και των οικονομικών των έργων
- τη δημοκρατία και τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος
- την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ Δήμου και Δημότη.

Υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε για ένα Δήμο που θα εφαρμόσει πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την εξασφάλιση σε όλους τους κατοίκους το δικαίωμα: 
- Σε ένα υγιεινό και ασφαλές χωρίς ρύπανση περιβάλλον 
- Στην υγεία 
- Στην απασχόληση 
- Στην οικονομική αειφόρο ανάπτυξη 
- Σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον ποιότητας 
- Στη μετακίνηση 
- Στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στον ελεύθερο χρόνο
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που θα εγγυάται:
- Τις κοινωνικές υποδομές

Να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κοινωνικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του και να βελτιωθεί η λειτουργία στις ήδη υπάρχουσες (βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές χαρές, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ΚΑΠΗ, προγράμματα βοήθειας στο σπίτι, δομές συμβουλευτικής υποστήριξης και υποβοήθησης κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, μονογονεϊκών οικογενειών, νέων και ανέργων ανδρών και γυναικών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων).
- Την ασφαλή καθημερινή διαβίωση του δημότη
Την εξασφάλιση της καθημερινής διαβίωσης των δημοτών εγείροντας όλες τις νομότυπες διαδικασίες πίεσης προς εκείνες τις πλευρές(φορείς) που έχουν επωμισθεί το συγκεκριμένο σκοπό
- Την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών
Να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος προς τους δημότες, ώστε να καλύπτονται ικανοποιητικά οι ανάγκες τους με τη ριζική αναδιάρθρωση και βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου και των Υπηρεσιών του. Αντιπαράθεση αρχών στη διάβρωση της τοπικής εξουσίας από ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων από τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα. Διαφάνεια στις οικονομικές λειτουργίες του Δήμου.
- Την ανάπτυξη της προσωπικότητας
Να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός οικιστικού περιβάλλοντος που να ευνοεί την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Επάνοδο στο προσκήνιο της δημόσιας πολιτικής κοινωνικών προτεραιοτήτων.
- Την πολυπολιτισμική ολοκλήρωση
Ο Δήμος να ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή προστατεύοντας την τοπική κοινωνία από εστίες ξενοφοβίας και ρατσισμού και ενισχύοντας τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής τοπικής δημοκρατίας.
- Τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν
Ουσιαστική λειτουργία των συμμετοχικών θεσμών(συνοικιακά συμβούλια, τοπικά συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις) ενισχύοντάς τους με νέες άτυπες μορφές, εξασφαλίζοντας σε όλους τους πολίτες την πρόσβαση στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και ενημέρωση, ώστε να γίνεται δυνατή η συμμετοχή τους με ίσους όρους. Προώθηση ουσιαστικών συμμετοχικών διαδικασιών στη χάραξη των προτεραιοτήτων της πολιτικής του Δήμου αλλά και για τον έλεγχο της δημοτικής αρχής. Διασύνδεση της δημοτικής αρχής με κάθε μορφής συλλογικότητες κοινωνικού, οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
- Την αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα πολίτη και Δήμου
Δημιουργία ενός νέου φορέα στα πλαίσια των Υπηρεσιών του Δήμου, με άτυπη αλλά ουσιαστική λειτουργία, το «Συνήγορο του Δημότη», με τη μορφή Επιτροπής που θα συσταθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν θα ελέγχεται απ’ αυτό. Θα πλαισιώνεται από ανεξάρτητους νομικούς επιστήμονες και κοινωνικούς εταίρους και θα υποβοηθά τους δημότες στη διεκδίκηση με κάθε πρόσφορο μέσον των δικαιωμάτων τους, που, πιθανόν καταπατούνται από το Δήμο Η άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής ενισχύει, τόσο το αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας του Δήμου απέναντι στους Δημότες του, όσο και των πολιτών απέναντι στην τήρηση τόσο των νόμων του κράτους, όσο και των κανονισμών που, δημοκρατικά και συμμετοχικά, καθορίζει ο Δήμος.

2. Σε κεντρικό επίπεδο 
- Για τη θέσπιση, σε εθνικό επίπεδο, ενός νέου «Χάρτη Αυτοδιοίκησης» που θα αποκεντρώνει σε τοπικό επίπεδο το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που μπορούν να ασκηθούν καλύτερα από τους Δήμους, σε όφελος του πολίτη. 
- Για Δήμους, κέντρα εξουσίας των πολιτών. 
- Για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις εκλογές όλων των βαθμίδων της Αυτοδιοίκησης, ώστε να εκπροσωπούνται όλα τα ενεργά πολιτικά ρεύματα και τάσεις, που έχουν έκφραση στις τοπικές κοινωνίες. Όχι στον περιορισμό του πήχη της εκλογής στο 42%, που κατασκευάζει «δημάρχους μειοψηφίας»
- Για αλλαγή του Δημαρχοκεντρικού Συστήματος, που δημιουργεί φαινόμενα «Λουδοβίκειας αυταρχικής εξουσίας στο δήμο» και κατανομή αρμοδιοτήτων και εξουσιών στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα όργανα και τις επιτροπές που το εκφράζουν.
- Για μεταρρύθμιση των οικονομικών των ΟΤΑ και την οικονομική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης, με σταθερό ποσοστό από τα άμεσα φορολογικά έσοδα του κράτους να παραμένει στην αυτοδιοίκηση όπου εισπράχθηκε. Επιπλέον ποσοστό να αναδιανέμεται μεταξύ των αυτοδιοικήσεων με κριτήρια κοινωνικής συνοχής, περιφερειακής ισορροπίας και προώθησης της βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο.
- Για θεσμικές αλλαγές στη δομή, οργάνωση και λειτουργία των Δήμων, που θα προωθούν τις συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων, την υπευθυνότητα στην υλοποίησή τους, τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών τους, τον έλεγχο και τον αυτοέλεγχο υλοποίησης του σχεδιασμού και προγραμματισμού. 
- Για θέσπιση μέτρων που θα καθιστούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα ενεργοποίησης των πολιτών, υποστηρικτή και σύμμαχό τους στην ανάδειξη και επίλυση των τοπικών προβλημάτων, φορέα κοινωνικής πολιτικής για τους κοινωνικά αδύναμους και τους μετανάστες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ

- Που θα διοικείται από πολίτες ίσους μεταξύ ίσων
- Που θα σέβεται το δικαίωμα των δημοτών του να απολαμβάνουν όλοι ισότιμα μια ανθρώπινη ζωή στην πόλη και στα χωριά και θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τα βασικά και αυτονόητα δικαιώματά τους, χωρίς διακρίσεις εξ αιτίας φύλου, ηλικίας, χρώματος ή καταγωγής, κοινωνικής, πολιτικής ή οικονομικής κατάστασης, φυσικού ή πνευματικού μειονεκτήματος και αναπηρίας.
Για να αποκτήσει περιεχόμενο και ποιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δράσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της λύσης των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων της πόλης μας.
Για να κάνουμε μαζί το Δήμο μας χώρο δοκιμασίας και εφαρμογής:
- δημιουργικής φαντασίας των ενεργών πολιτών, 
- νέων πρωτοπόρων ιδεών, 
- νέων μορφών λαϊκής συμμετοχής και παρέμβασης.
ΘΕΛΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ εφαλτήριο αγώνων, ιδεών και διεργασιών για την τοπική δημοκρατία.Μια δημοκρατία ζωντανή, συμμετοχική, όχι μόνο πολιτική αλλά και κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική.
Πολίτη της Λαμίας,
-Εσύ, που πιστεύεις στο συμφέρον της πόλης και όχι των κομμάτων
-Εσύ, που δεν προσβλέπεις στην διαφθορά της εξουσίας
-Εσύ, που ζήτησες λύση στο κυκλοφοριακό και δεν μπορείς να κινηθείς μέσα στην πόλη
-Εσύ, που ζήτησες περισσότερο πράσινο και είδες την Λαμία να τσιμεντοποιείται
-Εσύ, που ζήτησες καθαρή πόλη και βλέπεις γύρω σου σκουπίδια παντού
-Εσύ, που ζήτησες να ζήσεις ανθρωπινά και σου κατέβασαν τον πήχη του ανθρώπου στο ύψος τους
-Εσύ, που ξέρεις πως ό,τι ζητάς είναι δικαίωμά σου και στο καταπάτησαν

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
 

Ενεργοί Πολίτες

Πέμπτη, 28 Ιανουάριος 2010 18:18

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Είμαστε κίνηση κοινωνικά και πολιτικά δραστήριων ανθρώπων, χωρίς δεσμεύσεις από κόμματα και συμφέροντα. Εξαρτιόμαστε μόνο από τους πολίτες του Δήμου της Λαμίας και σε αυτούς απευθυνόμαστε για να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε. Επιδιώκουμε τη δέουσα ποιότητα ζωής, αντάξια στο Δήμο της Λαμίας, και στοχεύουμε στο ιδανικό. Θέλουμε τη δημοκρατία στην πόλη μας, στο χωριό μας, στην κοινωνία και στην καθημερινή μας ζωή.

Απευθυνόμαστε
- Σε όλους τους πολίτες του Δήμου της Λαμίας που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, που μπορεί να δραστηριοποιούνται, ή όχι, σε τοπικές συλλογικότητες και οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στη λύση των τοπικών προβλημάτων.
- Στους πολίτες που στο παρελθόν στήριξαν τη σημερινή δημοτική αρχή και βιώνουν τα αποτελέσματα μιας πόλης που μαραζώνει σε όλα τα επίπεδα.
- Στους πολίτες που στήριξαν τη δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης και αναγνωρίζουν τις δικές της ευθύνες για την υποβάθμιση της πόλης.
- Σε όλες εκείνες τις αγωνιστικές συνειδήσεις, που διαθέτουν ακόμα αντισώματα στην ηττοπάθεια και την αδιαφορία.
Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν σε μια δυναμική συλλογική προσπάθεια για “να αλλάξει σελίδα” η Λαμία και να διεκδικήσει τη θέση που της αρμόζει. Στόχος μας η αυτόνομη, συλλογική, ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση και με συναινετικές αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες.

Αγωνιζόμαστε για ένα δήμο που θα εγγυάται:
- τη νομιμότητα (και όχι τη νομιμοφάνεια) στη λειτουργία όλων των θεσμικών διαδικασιών, στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων
- τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του και των οικονομικών των έργων
- τη δημοκρατία και τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος
- την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ Δήμου και Δημότη.

Υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε για ένα Δήμο που θα εφαρμόσει πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την εξασφάλιση σε όλους τους κατοίκους το δικαίωμα:
Σε ένα υγιεινό και ασφαλές χωρίς ρύπανση περιβάλλον, στην υγεία, στην απασχόληση, στην οικονομική αειφόρο ανάπτυξη, σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον ποιότητας, στη μετακίνηση,στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στον ελεύθερο χρόνο

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που θα εγγυάται:
Τις κοινωνικές υποδομές, την ασφαλή καθημερινή διαβίωση του δημότη, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την πολυπολιτισμική ολοκλήρωση, τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν, την αλληλεγγύη και την συνυπευθυνότητα πολίτη και Δήμου

Διεκδικούμε ένα Δήμο:
Που θα διοικείται από πολίτες ίσους μεταξύ ίσων
Που θα σέβεται το δικαίωμα των δημοτών του να απολαμβάνουν όλοι ισότιμα μια ανθρώπινη ζωή στην πόλη και στα χωριά και θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τα βασικά και αυτονόητα δικαιώματά τους, χωρίς διακρίσεις εξ αιτίας φύλου, ηλικίας, χρώματος ή καταγωγής, κοινωνικής, πολιτικής ή οικονομικής κατάστασης, φυσικού ή πνευματικού μειονεκτήματος και αναπηρίας.
Για να αποκτήσει περιεχόμενο και ποιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δράσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της λύσης των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων της πόλης μας.

Για να κάνουμε μαζί το Δήμο μας χώρο δοκιμασίας και εφαρμογής:
· δημιουργικής φαντασίας των ενεργών πολιτών,
· νέων πρωτοπόρων ιδεών,
· νέων μορφών λαϊκής συμμετοχής και παρέμβασης.


ΘΕΛΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, να γίνει ο Δήμος μας ένα εφαλτήριο αγώνων, ιδεών και διεργασιών για την τοπική δημοκρατία. Μια δημοκρατία ζωντανή, συμμετοχική, όχι μόνο πολιτική αλλά και κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική.
Πολίτη της Λαμίας,

-Εσύ, που πιστεύεις στο συμφέρον της πόλης και όχι των κομμάτων
-Εσύ, που δεν προσβλέπεις στην διαφθορά της εξουσίας
-Εσύ, που ζήτησες λύση στο κυκλοφοριακό και δεν μπορείς να κινηθείς μέσα στην πόλη
-Εσύ, που ζήτησες περισσότερο πράσινο και είδες την Λαμία να τσιμεντοποιείται
-Εσύ, που ζήτησες καθαρή πόλη και βλέπεις γύρω σου σκουπίδια παντού
-Εσύ, που ζήτησες να ζήσεις ανθρωπινά και σου κατέβασαν τον πήχη του ανθρώπου στο ύψος τους
-Εσύ, που ξέρεις πως ό,τι ζητάς είναι δικαίωμά σου και στο καταπάτησαν

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ
“ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”

 

Τετάρτη, 27 Ιανουάριος 2010 17:37

 

Αρχές Λειτουργίας Πρωτοβουλίας Ενεργών πολιτών Λαμίας
AΡΘΡΟ 1ο
ΓΕΝΙΚΑ

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας είναι μια ανεξάρτητη κίνηση πολιτών. Μια συλλογική, αμεσο-δημοκρατική, πλουραλιστική κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και τοπικής δράσης σε μια προσπάθεια για ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση και την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Λαμιέων και της κοινωνίας του.
Σ’ αυτήν συμμετέχουν πολίτες ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοχεύουν συνειδητά στη δημιουργική πολυφωνική σύνθεση απόψεων και ιδεών.

ΑΡΘΡΟ 2ο
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, μέσα από την αυτόνομη, συλλογική, ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση και με συναινετικές αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες, επιδιώκει και αγωνίζεται:

Για ένα Δήμο που θα εγγυάται
:
- τη νομιμότητα (και όχι τη νομιμοφάνεια) στη λειτουργία όλων των θεσμικών διαδικασιών, στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων
- τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του και των οικονομικών των έργων
- τη δημοκρατία και τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος
- την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ Δήμου και Δημότη.

Για ένα Δήμο που θα εφαρμόσει πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την εξασφάλιση σε όλους τους κατοίκους το δικαίωμα:
- Σε ένα υγιεινό και ασφαλές χωρίς ρύπανση περιβάλλον
- Στην υγεία
- Στην απασχόληση
- Στην οικονομική αειφόρο ανάπτυξη
- Σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον ποιότητας
- Στη μετακίνηση
- Στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στον ελεύθερο χρόνο

Για ένα Δήμο που θα εγγυάται:
- Την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών
Την εξασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος προς τους δημότες, ώστε να καλύπτονται ικανοποιητικά οι ανάγκες τους με τη ριζική αναδιάρθρωση και βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου και των Υπηρεσιών του. Την αντιπαράθεση με όρους αρχών στη διάβρωση της τοπικής εξουσίας από ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Την προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων από τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα. Τη διαφάνεια στις οικονομικές λειτουργίες του Δήμου.
- Την ασφαλή καθημερινή διαβίωση του δημότη
Την εξασφάλιση της καθημερινής διαβίωσης των δημοτών εγείροντας όλες τις νομότυπες διαδικασίες πίεσης προς εκείνες τις πλευρές(φορείς) που έχουν επωμισθεί το συγκεκριμένο σκοπό
- Τις κοινωνικές υποδομές
Την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και τη βελτίωση της λειτουργίας στις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές υποδομές(βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές χαρές, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ΚΑΠΗ, προγράμματα βοήθειας στο σπίτι, δομές συμβουλευτικής υποστήριξης και υποβοήθησης κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, μονογονεϊκών οικογενειών, νέων και ανέργων ανδρών και γυναικών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων).
- Την ανάπτυξη της προσωπικότητας

Να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός οικιστικού περιβάλλοντος, που να ευνοεί την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Επάνοδο στο προσκήνιο της δημόσιας πολιτικής κοινωνικών προτεραιοτήτων.
-Την πολυπολιτισμική ολοκλήρωση
Την ενίσχυση από μέρους του Δήμου της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνοχής προστατεύοντας την τοπική κοινωνία από εστίες ξενοφοβίας και ρατσισμού και ενισχύοντας τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής τοπικής δημοκρατίας.
-Τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν
Την ουσιαστική λειτουργία των συμμετοχικών θεσμών(συνοικιακά συμβούλια, τοπικά συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις) ενισχύοντάς τους με νέες άτυπες μορφές, εξασφαλίζοντας σε όλους τους πολίτες την πρόσβαση στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και ενημέρωση, ώστε να γίνεται δυνατή η συμμετοχή τους με ίσους όρους. Την προώθηση ουσιαστικών συμμετοχικών διαδικασιών στη χάραξη των προτεραιοτήτων της πολιτικής του Δήμου αλλά και για τον έλεγχο της δημοτικής αρχής. Τη διασύνδεση της δημοτικής αρχής με κάθε μορφής συλλογικότητες κοινωνικού, οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
-Την αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα πολίτη και Δήμου
Την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής που να ενισχύει τόσο το αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας του Δήμου απέναντι στους Δημότες του, όσο και των πολιτών απέναντι στην τήρηση τόσο των νόμων του κράτους, όσο και των κανονισμών του Δήμου.

Για ένα Δήμο:

-που θα διοικείται από πολίτες ίσους μεταξύ ίσων
-που θα σέβεται το δικαίωμα των δημοτών του να απολαμβάνουν όλοι ισότιμα μια ανθρώπινη ζωή στην πόλη και στα χωριά και θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τα βασικά και αυτονόητα δικαιώματά τους, χωρίς διακρίσεις εξ αιτίας φύλου, ηλικίας, χρώματος ή καταγωγής, κοινωνικής, πολιτικής ή οικονομικής κατάστασης, φυσικού ή πνευματικού μειονεκτήματος και αναπηρίας. Για να αποκτήσει περιεχόμενο και ποιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δράσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της λύσης των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων της πόλης μας.

Για ένα Δήμο χώρο δοκιμασίας και εφαρμογής:
· δημιουργικής φαντασίας των ενεργών πολιτών,
· νέων πρωτοπόρων ιδεών,
· νέων μορφών λαϊκής συμμετοχής και παρέμβασης.

Για ένα Δήμο:
-Εφαλτήριο αγώνων, ιδεών και διεργασιών για την τοπική δημοκρατία. Μια δημοκρατία ζωντανή, συμμετοχική, όχι μόνο πολιτική αλλά και κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική.
Τους παραπάνω στόχους και σκοπούς η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θα επιδιώξει να υλοποιήσει τόσο με τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές και στα όργανα του Δήμου με αυτόνομο ψηφοδέλτιο ή σε συνεργασία με άλλες παρατάξεις, όσο και με καθημερινές παρεμβάσεις και δραστηριότητες, όπως περιγράφονται παρακάτω στα “Μέσα Επίτευξης των Σκοπών”, και ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της στις εκλογές και στα όργανα του Δήμου.

ΑΡΘΡΟ 3ο
ΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ
Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας δύναται να αναπτύσσει ενδεικτικά τις ακόλουθες δραστηριότητες: 
- Διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων ενημερωτικών εκδηλώσεων, κάθε μορφής, στα πλαίσια του δημιουργικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, επιστημονικών γνώσεων και εμπειριών σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 
- Μετάκληση επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων ή αντιπροσωπειών κοινωνικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα προκειμένου να βοηθηθεί η Πρωτοβουλία στην πραγμάτωση των σκοπών της.
- Ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση και λειτουργία λέσχης, εντευκτηρίου, βιβλιοθήκης και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο. 
- Συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, με ΜΚΟ και με κάθε άλλο φορέα ή εκπρόσωπο κοινωνικής ομάδας για κοινή συνεργασία ή δράση και για τη διαμόρφωση αλλά και την υποβολή προτάσεων, υπομνημάτων, πραγματοποίηση διαβημάτων, παραστάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες για την προώθηση των σκοπών της.
- Αντιμετώπιση, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο ή ένδικο μέσο για προσβολή κάθε είδους διατάξεων και αποφάσεων, πράξεων ή παραλείψεων παρ’ οιουδήποτε προερχομένων και ιδίως από τις αρμόδιες αρχές ή φορείς, που είτε αλλοιώνουν, υποβαθμίζουν, βλάπτουν, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, τα ιστορικά και παραδοσιακά μνημεία(Σύμβαση της Γρανάδας – Νεοτέρων Μνημείων για ιστορικά αστικά τοπία και μνημεία βιομηχανικά - ιστορικά) ή τα μνημεία της φύσης και την ποιότητα της ζωής, είτε βλάπτουν τον πολιτισμό και το δημόσιο συμφέρον γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαμίας. 
- Δημιουργία μέσων για μετάδοση των σκοπών της Πρωτοβουλίας, αναλογικών ή ηλεκτρονικών - ψηφιακών και αναλογική ή ηλεκτρονική έκδοση και μετάδοση μέσω διαδικτύου (Internet) ραδιοφωνικών εκπομπών τοπικής εμβέλειας.
- Διοργάνωση, ή συμμετοχή σε διοργάνωση, κάθε είδους εκδηλώσεων μορφωτικών, ψυχαγωγικών, ενημερωτικών (ενδεικτικά: φεστιβάλ, συνέδρια, ημερίδες, θεατρικές-μουσικές-κινηματογραφικές εκδηλώσεις κάθε είδους, εκδρομές, χάπενινγκ) με ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα
- Συγκρότηση απ’ τη Συντονιστική Επιτροπή ή τη Γενική Συνέλευση επιτροπών μελέτης, επεξεργασίας και προώθησης θεμάτων, που άπτονται των σκοπών της Πρωτοβουλίας
 
ΑΡΘΡΟ 4ο
ΠΟΡΟΙ
Πόροι της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας είναι οι συνδρομές των μελών της, η ποσοστιαία εισφορά των αιρετών μελών της από τα έξοδα παραστάσεως που λαμβάνουν, οι ενισχύσεις των μελών και των φίλων της και τα έσοδα από τις εκδηλώσεις της (παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, γιορτές, χοροεσπερίδες, λαχειοφόρους αγορές, εκδρομές κλπ).
Το ύψος της μηνιαίας συνδρομής των μελών της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών ορίζεται στα 5 €. Το ποσοστό της εισφοράς των αιρετών μελών της καθορίζεται με απόφαση της Γ.Σ. και δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20%.
Η Συντονιστική Επιτροπή κάθε χρόνο ενημερώνει τη Γ.Σ. για τον οικονομικό απολογισμό της Κίνησης. Υποχρεωτικά επίσης ενημερώνει για τα εκλογικά έσοδα και τις δαπάνες.
ΑΡΘΡΟ 5ο
ΜΕΛΗ
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας μπορεί να γίνει κάθε κάτοικος ή δημότης του Δήμου Λαμιέων, που δέχεται την Προγραμματική Διακήρυξη Αρχών και τις Αρχές Λειτουργίας της. Για να γίνει κάποιος/α μέλος της Κίνησης πρέπει να υποβάλλει γραπτή αίτηση προς την Συντονιστική Επιτροπή και να εγγραφεί στο μητρώο των μελών της. Η Γενική Συνέλευση των μελών ενημερώνεται για τις νέες εγγραφές και τις επικυρώνει.
 
ΑΡΘΡΟ 6ο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας έχουν όλα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δικαίωμα ψήφου στις Γ.Σ. καθώς και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει το μέλος από την ώρα της επικύρωσης της αίτησής του από την Γ.Σ. Τα μέλη είναι υποχρεωμένα να υποστηρίζουν τις αρχές και την Προγραμματική Διακήρυξη της Κίνησης και να προσπαθούν για την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων της. Επιδιώκεται η πρωτοβουλιακή δράση και η ατομική ή συλλογική παρουσία των μελών στα δημοτικά πράγματα, στηριγμένη στις αρχές της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών
Τα μέλη της Κίνησης που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις των οργάνων της, δεν υποχρεώνονται στην εφαρμογή τους αλλά και δεν αντιστρατεύονται την υλοποίησή τους. Το μέλος της Κίνησης υποχρεούται στην καταβολή μηνιαίας συνδρομής και θεωρείται ταμειακώς εντάξει όταν έχει καταβάλλει τις συνδρομές του μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης.
ΑΡΘΡΟ 7ο
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ανώτατο όργανο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των μελών της. Η Γ.Σ. αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Κίνηση. Εγκρίνει ή τροποποιεί την Προγραμματική Διακήρυξη και τις Αρχές Λειτουργίας της, επικαιροποιεί ή τροποποιεί στοιχεία του Προγράμματος, αποφασίζει το Πρόγραμμα Δράσης της Κίνησης ανάμεσα στις Συνελεύσεις, εγκρίνει τον Οικονομικό Απολογισμό της, εκλέγει την Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.), κρίνει και εγκρίνει τις πράξεις της Σ.Ε. Επίσης η Γ.Σ. αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία για τις τοποθετήσεις των στελεχών της Πρωτοβουλίας σε όργανα του Δήμου και των νομικών του προσώπων.
Η Γ.Σ. συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα τουλάχιστον κάθε τρεις (3) μήνες. Έκτακτα συγκαλείται όταν το αποφασίσει η Σ.Ε. ή όταν το ζητήσουν το 1/5 των εγγεγραμμένων μελών της.
Η Γ.Σ. συγκαλείται από τη Σ.Ε., η οποία και καταρτίζει την ημερήσια διάταξή της. Η ημερήσια διάταξη μπορεί να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί με απόφαση της πλειοψηφίας των παρόντων στη Γ.Σ. μελών.
Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν σ’ αυτή είναι παρόντες το 50%+1 των μελών της. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία, η Γ.Σ. επαναλαμβάνεται μέσα σε διάστημα 3 ημερών, την ίδια ώρα και απαρτία υπάρχει με όσα μέλη και αν παρευρίσκονται. Κατά τη σύγκληση της Γ.Σ. επιδιώκεται και λαμβάνονται μέτρα για την παρουσία του συνόλου των μελών και για τη συμμετοχή όλων στις αποφάσεις.
Η Γενική Συνέλευση εκλέγει τριμελές προεδρείο το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα. Το προεδρείο της Γ.Σ. αποφασίζει και τηρεί την διαδικασία και συντάσσει και υπογράφει τα πρακτικά.
Οι αποφάσεις στην Γ.Σ. παίρνονται με την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) των παρόντων ταμειακά εντάξει μελών της, αφού εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, στα πλαίσια ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων, έχοντας στόχο μια δημιουργική και συνθετική ομοφωνία στα καίρια ζητήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Με απόφαση της Γ.Σ. μπορούν να προσκαλούνται, σε ειδικές περιπτώσεις και να συμμετέχουν, μη μέλη ως παρατηρητές/τριες, με δικαίωμα λόγου, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ΑΡΘΡΟ 8ο
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανάμεσα στις Γ.Σ. η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας διοικείται από δεκαπενταμελή (15μελή) Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.). Η θητεία της Σ.Ε. είναι ετήσια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών δεν μπορούν να αποτελούν την πλειοψηφία των μελών της Σ.Ε.. Η Σ.Ε. εκλέγεται, με την ευθύνη τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, με μυστική ψηφοφορία και με ενιαίο ψηφοδέλτιο από την Γ.Σ. της Κίνησης. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι πέντε (5) σταυρούς. Εκλέγονται όσοι λάβουν την σχετική πλειοψηφία όσων ψηφίσουν. Αναπληρωματικά μέλη της Σ.Ε. είναι τα υποψήφια μέλη, που δεν εξελέγησαν.
Μέλος της Σ.Ε., όταν απουσιάζει αδικαιολόγητα τρεις (3) συνεχόμενες φορές από τις συνεδριάσεις, χάνει την ιδιότητα του μέλους. Τα αναπληρωματικά μέλη της Σ.Ε. αναπληρώνουν τα μέλη, που έχουν παραιτηθεί. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη τότε οι κενές θέσεις συμπληρώνονται από την Γ.Σ.
Η Σ.Ε. συγκαλείται από τη Γραμματεία, τακτικά τουλάχιστον κάθε μήνα ή έκτακτα όταν το ζητήσουν το 1/3 των μελών του. Η Σ.Ε. βρίσκεται σε απαρτία όταν στις συνεδριάσεις είναι παρόντες το 50%+1 των μελών του. Οι αποφάσεις στη Σ.Ε. παίρνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της. Στις συνεδριάσεις της Σ.Ε καλούνται και συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου και συμβουλευτική ψήφο, οι δημοτικοί σύμβουλοι - μέλη της Κίνησης. Οι συνεδριάσεις της Σ.Ε. είναι ανοιχτές και έχουν δικαίωμα να τις παρακολουθήσουν τα μέλη της Κίνησης ή άλλοι/ες μη μέλη αφού κληθούν από τη Σ.Ε.
Η Σ.Ε. τηρεί το Μητρώο των Μελών της Κίνησης, το Βιβλίο Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων, το Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων και Αποφάσεων της Εφορευτικής Επιτροπής., το Βιβλίο Περιουσίας και το Βιβλίο Ταμείου
Η Σ.Ε. εκλέγει ανάμεσα στα μέλη της την πενταμελή (5) Γραμματεία και τον Ταμία. Η λειτουργία της Γραμματείας διέπεται από Εσωτερικό Κανονισμό. Ο Ταμίας κρατάει τα οικονομικά της Κίνησης. Τηρεί το Βιβλίο του Ταμείου, το Βιβλίο Περιουσίας και τα υπόλοιπα λογιστικά βιβλία, που ορίζει ο νόμος. Προκειμένου περί πληρωμών, τις ενεργεί με εντολή της Γραμματείας. Εισπράττει κάθε χρηματικό ποσό που ανήκει ή δίνεται στο Σύλλογο και δίνει αποδείξεις εισπράξεως από διπλότυπο μπλοκ. Τις αναλήψεις τις διενεργεί με απόφαση της Γραμματείας της Σ.Ε.. Επίσης συντάσσει, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της Γραμματείας., τον Οικονομικό Απολογισμό και Προϋπολογισμό κάθε χρόνο και παρακολουθεί την ταμειακή ενημερότητα των μελών της Κίνησης.

ΑΡΘΡΟ 9ο
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
- Για τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας στις δημοτικές εκλογές, για το εκλογικό της πρόγραμμα και την εκλογή του/της υποψηφίου Δημάρχου απαιτείται απόφαση της Γ.Σ. 
- Για την συμμετοχή μέλους της Κίνησης στην ψηφοφορία για την εκλογή υποψηφίου Δημάρχου πρέπει να έχει εγγραφεί στο μητρώο μελών της δύο (2) μήνες πριν την ημέρα της ψηφοφορίας. Στην Γ.Σ. αυτή απαιτείται η συμμετοχή της απόλυτης πλειοψηφίας των ταμειακά εντάξει μελών της Δημοτικής Κίνησης και οι αποφάσεις παίρνονται με την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) των παρόντων ταμειακά εντάξει μελών. Σε περίπτωση που στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου Δημάρχου κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε προτίμηση.
- Η Προγραμματική Διακήρυξη Αρχών της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, που εγκρίθηκε στην Ιδρυτική Γενική Συνέλευση των μελών της …/…/2010, αποτελεί το δεσμευτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο χαράζεται η πολιτική της Δημοτικής Κίνησης και η δράση των μελών και των οργάνων της. Για την έγκριση νέας Προγραμματικής Διακήρυξης Αρχών ή τροποποίηση ή επικαιροποίηση της ισχύουσας απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών.
- Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και στη δημιουργία δικτύων με παρεμφερείς φορείς της Αυτοδιοίκησης και άλλους ειδικούς φορείς και άτομα, που δραστηριοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της Κίνησης.
 
ΑΡΘΡΟ 10ο
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Οι Αρχές Λειτουργίας της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας μπορεί να τροποποιηθούν από την Γ.Σ. Στην Γ.Σ. αυτή απαιτείται η συμμετοχή των 3/5 των ταμειακώς εντάξει μελών της και απόφαση με πλειοψηφία των 3/5 των παρόντων.
Τροποποίηση των Αρχών Λειτουργίας δεν μπορεί να γίνει κατά το έτος διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών.

ΑΡΘΡΟ 11ο
ΔΙΑΛΥΣΗ
Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας διαλύεται με απόφαση της Γ.Σ. με την συμμετοχή των 2/3 των ταμειακώς εντάξει μελών της και με πλειοψηφία των 3/5 των παρόντων. Μετά την διάλυσή της, τα περιουσιακά στοιχεία της περιέρχονται σε Κοινωνικό Φορέα της περιοχής.

ΑΡΘΡΟ 12ο
ΕΜΒΛΗΜΑ – ΛΟΓΟΤΥΠΟ
alt

ΑΡΘΡΟ 13ο
ΣΦΡΑΓΙΔΑ
Η σφραγίδα της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας είναι κυκλική και γράφει “Κίνηση Πολιτών”, με πεζά γράμματα πλάγιας γραφής, και από κάτω τη φράση “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ” με κεφαλαία γράμματα σε δύο (2) σειρές
 

Εγγραφές

www.pepla.gr
Εδώ
μπορείτε να κάνετε δημιουργία λογαριασμού χρήστη τις ιστοσελίδας και του forum.

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε 
ως μέλος τις κίνησης.