Ενέργεια

Η θέση της Πρωτοβουλίας για τα Αιολικά Πάρκα

Ποιότητα ζωής - Ενέργεια

Πέμπτη, 01 Αύγουστος 2013 11:26

alt


Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικά υπέρ των ήπιων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα, αρκεί όμως να τηρούνται οι Περιβαλλοντικές Μελέτες και, κυρίως, οι όποιες παρεμβάσεις και κατασκευές να μη θίγουν και αλλοιώνουν το περιβάλλον.


Άρα είμαστε υπέρ, υπό προϋποθέσεις και όρους που σημαίνει:

- Μικρά αιολικά, με μικρά μεγέθη ανεμογεννητριών, όχι σε μεγάλα υψόμετρα, κυρίως σε περιοχές που δεν θίγεται το παρθένο τοπίο και η ομορφιά, όχι σε προστατευόμενες περιοχές και με την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

- Θέλουμε να περάσουν αυτές οι δραστηριότητες στην αυτοδιοίκηση και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να φύγουν από τις ξένες πολυεθνικές - μεγαθήρια τύπου ΤΕΡΝΑ, ΡΟΚΑΣ κλπ, που σήμερα εκμεταλλεύονται τις κορυφές και τις ραχούλες της ορεινής υπαίθρου.

- Θέλουμε να επεκταθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες ακόμα και σε οικιακό επίπεδο, αλλά και σε βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ


Πιστεύουμε πως μπορούν και στην περιοχή της Φθιώτιδας να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν μικρά αιολικά πάρκα σε περιοχές που δεν θα βλάπτουν τον τουρισμό και τις δραστηριότητες των κατοίκων. Αρκεί αυτό να το σχεδιάσουν οι τοπικές αρχές και φορείς με όρους όχι μεγιστοποίησης του κέρδους, αλλά επιμερισμού των στόχων και κυρίως του εθνικού στόχου του 20 - 20 - 20. Δηλαδή 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, 20% εξοικονόμηση/μείωση της κατανάλωσης και 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020.

Να επιμεριστεί αυτός ο στόχος σε κάθε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα για να νοιώσουμε όλοι την ευθύνη απέναντι στα προβλήματα και στις απειλές της κλιματικής αλλαγής.


 

Η επιτροπή Τύπου

της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
 

 

Tοποθέτηση του Παναγιώτη Στασινού, δημοτικού συμβούλου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, στο  Δημοτικό Συμβούλιο (29-7-2013) για τις ανεμογεννήτριες

 

Να μελετηθεί η απομάκρυνση του Υποσταθμού της ΔΕΗ

Ποιότητα ζωής - Ενέργεια

Δευτέρα, 07 Ιούνιος 2010 19:56

Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 

 

alt

Η γραμμή Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ είναι γεγονός ότι διασχίζει πια την πόλη. Πριν μερικά χρόνια ήταν έξω απ’ αυτήν, αλλά τώρα περνάει πάνω από συνοικίες και κτίρια, ακόμα και κοντά σε σχολεία. Το ίδιο και ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης, είναι πια μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης δίπλα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο ΔΕΣΜΗΕ, για τις ανάγκες του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, μελετάει την ανάπτυξη ενός νέου Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην περιοχή της Λαμίας. Εντός του νέου ΚΥΤ θα προβλεφθεί, όπως αναφέρεται, υποσταθμός 150KV μεσαίας τάσης για την κάλυψη μέρους των φορτίων της περιοχής.

Είναι ευκαιρία κατά τη γνώμη μας τώρα να μελετηθεί η απομάκρυνση του σημερινού ΚΥΤ, και φυσικά η μεταφορά της γραμμής Υψηλής Τάσης, και να γίνει το νέο ΚΥΤ δυναμικότητας 300KV, για να φιλοξενήσει και τον παλαιό Υποσταθμό. Δεν είμαστε ειδικοί για να πούμε αν είναι εφικτή αυτή η πρόταση. Όμως τίποτα δεν είναι ανέφικτο εξ αρχής, αν δεν μελετηθεί και διατυπωθούν τα αρνητικά και τα θετικά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα σημαντικό κόστος για τη ΔΕΗ, όμως αυτό δεν είναι επιχείρημα, όταν αφορά την υγεία των πολιτών και την σωστή ανάπτυξη της πόλης.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Πληροφορίες: Γιώργος Γιάννακας
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας 


*Δείτε παρακάτω το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.
(ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Νέος… εξηλεκτρισμός με έργα 1,5 δισ. ευρώ

Εφημερίδα “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ” 24-25 Απριλίου 2010
……
Η περιοχή του κεντρικού συστήματος, στην οποία βρίσκεται ο υποσταθμός Λαμίας, εξυπηρετείται από το δίκτυο 150 KV με περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς και συναφή προβλήματα τάσεων, δεδομένου ότι τα πλησιέστερα ΚΥΤ είναι εκείνα στη Λάρισα και τη Λάρυμνα (σε απόσταση περίπου 82 και 95 km αντίστοιχα)

Η περιοχή έχει εμφανίσει σημαντική αύξηση φορτίων, ιδιαίτερα κατά τις θερινές αιχμές (κυρίως λόγω αντλιοστασίων), με δυσμενείς συνέπειες στα επίπεδα τάσεων ολόκληρου του συστήματος.

Για την επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων έχει προγραμματισθεί η ανάπτυξη νέου ΚΥΤ στην περιοχή Λαμίας. Εντός του ΚΥΤ Λαμίας θα προβλεφθεί υποσταθμός 150KV μεσαίας τάσης για την κάλυψη μέρους των φορτίων της περιοχής. Ο υφιστάμενος Υ/Σ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για την τροφοδότηση των υπόλοιπων τοπικών φορτίων. Το έργο αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία εξυπηρέτησης των φορτίων της περιοχής, βελτιώνει την ικανότητα απορρόφησης αυξημένης αιολικής παραγωγής σε περιόδους χαμηλού φορτίου, ενώ παράλληλα συμβάλει αποφασιστικά στη στήριξη των τάσεων του κεντρικού και νότιου συστήματος

 

 

 

Εγγραφές

www.pepla.gr
Εδώ
μπορείτε να κάνετε δημιουργία λογαριασμού χρήστη τις ιστοσελίδας και του forum.

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε 
ως μέλος τις κίνησης.