Ελεύθεροι χώροι

Συγκέντρωση υπογραφών, υπογράψτε τώρα!

Ποιότητα ζωής - Ελεύθεροι χώροι

Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2016 19:43

 

alt

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

 

Να δοθεί για χρήση στους δημότες ο Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ στη Λαμία

Καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών για το θέμα του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ, μέσω της πλατφόρμας του gopetition, πραγματοποιεί η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας, με βάση το κείμενο και τον τίτλο:

Καλούμε όλους τους φίλους, κάθε πολίτη που τον ενδιαφέρει το θέμα να διαβάσει το κείμενο και να συμπληρώσει τη φόρμα με τα στοιχεία του πατώντας εδώ
 

Ζητάμε

την άμεση απομάκρυνση του αντιαισθητικού παράνομου φράκτη και την ελεύθερη πρόσβαση, προκειμένου να είναι διαθέσιμο σε όλους τους δημότες της Λαμίας για δασική αναψυχή και ξεκούραση, χωρίς περιορισμούς και προτεραιότητες

 

 

Ανάγκη για βελτίωση της εικόνας του κέντρου της πόλης (του Στέφανου Σταμέλλου)

Ποιότητα ζωής - Ελεύθεροι χώροι

Πέμπτη, 10 Σεπτέμβριος 2015 11:06

alt

 

Ένας από τους λόγους που επιμένουμε για την βελτίωση της εικόνας του κέντρου της πόλης μας είναι γιατί αποτελεί τον καθρέφτη του Δήμου συνολικά. Ο μισός πληθυσμός του Δήμου, και του νομού ίσως, περνάει κάθε μέρα από το «ιστορικό» κέντρο της πόλης, αυτό που περικλείεται από τις πέντε πλατείες: Πάρκου, Λαού, Θεάτρου, Ελευθερίας και Διάκου.

 

Η περιποιημένη εμφάνιση, η νοικοκυροσύνη, η ευπρέπεια, η καθαριότητα, ο σεβασμός στη νομιμότητα και η λειτουργικότητα του κέντρου, η κυκλοφορία των τροχοφόρων και των πεζών, τα λουλούδια και τα δέντρα, οι διαγραμμίσεις και τα περίπτερα, πέραν των άλλων αποτελεσμάτων, θα δώσουν το καλό παράδειγμα και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ανάλογες εικόνες στις συνοικίες και στα χωριά. Το αντίθετο, αναπαράγεται σε κάθε γωνιά του Δήμο. Ιδιαίτερα στους νέους καταγράφεται στο υποσυνείδητο και καλλιεργεί νοοτροπία και συμπεριφορά

 

Έχουμε προτείνει στο παρελθόν την λειτουργία του «μάνατζερ», του επόπτη, του κέντρου της πόλης. Ένας δημοτικός υπάλληλος δηλαδή, ο καλύτερος ίσως, ή ακόμα και ένας από τους ειδικούς συμβούλους του δημάρχου, που του επιτρέπει ο νόμος να απασχολεί, ο οποίος να παρακολουθεί τη λειτουργία του κέντρου της πόλης και να επεμβαίνει δίνοντας λύσεις. Να συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, με τους επαγγελματίες, με κάθε πολίτη. Να είναι με λίγα λόγια «το μάτι και το αυτί» των προβλημάτων του κέντρου.

 

Δείτε τις εικόνες στη γωνία των οδών Χατζοπούλου και Λεωσθένους Δεδούση, ακριβώς πίσω από τα Δικαστήρια. Ο κομμένος κορμός είναι ίσως κάποια χρόνια έτσι, το ταμπλό με τις χιλιάδες αναρτήσεις δεν καθαρίστηκε και δεν βάφτηκε ποτέ από τότε που τοποθετήθηκε και τα σκουπίδια φυσικά …σκουπίδια

 

Στέφανος Σταμέλλος 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Λαμία:Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Ποιότητα ζωής - Ελεύθεροι χώροι

Παρασκευή, 30 Ιανουάριος 2015 12:13

alt

 

 

 

Στην συνεδρίασή του της 19/1/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την παραχώρηση του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ στο 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λαμίας για χρήση.

 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλα πρόσωπα. Τα πρόσωπα και οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά η νοοτροπία δυστυχώς παραμένει η ίδια.

Την ίδια ακριβώς απόφαση είχε πάρει και το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του στις 27/6/2005 επί δημαρχίας Κοτρωνιά, πριν δέκα περίπου χρόνια.Τότε μέλη της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων προσφύγαμε στην Επιτροπή του Άρθρου 18 της Περιφέρειας, η οποία ακύρωσε την απόφαση «…γιατί οδηγεί σε αποκλειστική χρήση του χώρου από τους προσκόπους αναιρώντας έτσι τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της εν λόγω έκτασης και αντίκειται ως εκ τούτου στους όρους παραχώρησης όπως ακριβώς προβλέπεται από την αρ. 3059/04 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας»

 

Λέγαμε τότε,εκτός των άλλων, ότι «το αλσύλλιο του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ, έκτασης 18,5 στρεμμάτων, είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στον οικιστικό ιστό της πόλης της Λαμίας, η οποία Λαμία έχει ελάχιστους έως καθόλου χώρους δημόσιας αναψυχής και ξεκούρασης των κατοίκων. Η οιαδήποτε αλλαγή της χρήσης ακυρώνει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, των νέων, των μοναχικών ατόμων και των ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν ανάγκη ξεκούρασης και αναψυχής στο φυσικό περιβάλλον»

 

alt

Από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Το μόνο, και ουσιώδες, που έχει αλλάξει είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μπόρεσε να κάνει την «αισθητική αναβάθμιση του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ», ένα έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, εντάσσοντας το στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ονομασία «Ποιότητα Ζωής για όλους»!

 

alt

Σήμερα ο χώρος, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, είναι παράνομα περιφραγμένος με σίτα δύο μέτρων και με κλειδωμένες και τις δύο εισόδους. Δεν μπορεί κανένας να μπει. Ο φόβος της καταστροφής και της χρήσης των χώρων από περιθωριακά στοιχεία και χρήστες ουσιών είναι υπερβολικός ∙ και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αναιρεθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του. Με την ίδια λογική πρέπει να περιφράξουμε και να απαγορεύσουμε την είσοδο στην Πλατεία Διάκου, στα σκαλάκια της Δυοβουνιώτη, στην Πλατεία «ΚΑΡΑΒΙ», στον Άγιο Λουκά ή όπου αλλού υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι. Η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να προστατεύει όλους τους κοινόχρηστους χώρους το ίδιο, και να τους συντηρεί σε τακτά χρονικά διαστήματα είτε με τις Υπηρεσίες Καθαριότητας, είτε με αυτεπιστασία, είτε με εθελοντές πολίτες.

 

Ενημερώνουμε τον δήμαρχο Λαμιέων, τον κ Σταυρογιάννη, για το ιστορικό της υπόθεσης - πιθανόν να μην τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του, οι οποίοι είναι γνώστες του θέματος… - και τον παρακαλούμε να φροντίσει άμεσα για την ακύρωση της απόφασης. Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στην αρμόδια Επιτροπή για την ακύρωσή της, έχοντας το προηγούμενο «δεδικασμένο».

 

Στέφανος Σταμέλλος

 

Δείτε φωτογραφίες καθώς και το κείμενο της προσφυγής το 2005:

 

alt

 

alt

 

alt

Ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ, από τα Καφασέικα

 

 

alt

 

alt

Η δυτική είσοδος με τις κλειδαριές της

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

Αισθητικά καρφιά...

 

alt

Παράνομη περίφραξη με σίτα 2 μέτρων

 

alt

 

alt

Έργο προυπολογισμού 500.000 ευρώ, "Ποιότητα ζωής για όλους"!!!. Φταίμε εμείς που θα τους πάμε στην Ευρωπαική Ένωση γιατί διαστρεβλώνουν τους σκοπούς των χρηματοδοτήσεων και κοροιδεύουν...

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

Αισθητική αναβάθμιση με σιδερένια καρφιά "φυλακής υψίστης ασφαλείας", κάτι σαν Γκουαντανάμο

 

alt

 

alt

Τα καρφιά του Γκουαντανάμο

 

alt

 

alt

Ποιος έξυπνος άνθρωπος είχε αυτή την ιδέα;; "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΠΑΙΔΙΆ". Σε ποια ηλικία παιδιών;; ο παππούς και η γιαγιά γιατί να απαγορεύεται να μπει; το νεαρό ζευγάρι, που θέλει να ξεμοναχιαστεί, πού θα πάει; Ο μοναχικός άνθρωπος πού θα πάει;;

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt


 

Προκλητική η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την ανεξέλεκτη κατάληψη των ελεύθερων χώρων στην Λαμία

Ποιότητα ζωής - Ελεύθεροι χώροι

Τρίτη, 29 Απρίλιος 2014 19:05

Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 

alt

Συνεχίζεται η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων στην Λαμία

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Ευτυχώς θεωρούνται απλώς… καταπατητές. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε βλέποντας τα τραπεζοκαθίσματα στη Ρήγα Φεραίου, κι αλλού, διαρκώς να επεκτείνονται παράνομα, μπροστά στα μάτια των στελεχών της ηγεσίας του Δήμου, που δεν τους καίγεται καρφί. «Άαα, εγώ είμαι από χωριό, δεν ξέρω τι μου λες» έλεγε προχθές ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, όταν του έγινε η παρατήρηση για το «θέαμα» της Ρήγα Φεραίου και Ροζάκη Αγγελή· κι έφυγε γελώντας προκλητικά…

Ακριβώς γι’ αυτό, επειδή «είναι από χωριό» ο κ Κοτρωνιάς ρίχνει το βάρος της επανεκλογής του στα σαράντα πέντε χωριά του Δήμου. Από κει έχει ελπίδες να επανεκλεγεί. Όχι από τη Λαμία!

Εμείς, στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, κρατούμε σταθερά τον προσανατολισμό μας στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου σε όφελος των δημοτών.

Ξέρουμε ότι ο δημόσιος χώρος, αυτός όπου μπορούμε να αναπνεύσουμε, να περπατήσουμε, να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε, να διαδηλώσουμε, να λειτουργήσουμε τελικά ως φυσικά όντα και ως πολίτες, συρρικνώνεται διαρκώς και υποβαθμίζεται.

Ο δημόσιος χώρος δεν είναι το φιλέτο για επιχειρηματικές δραστηριότητες,αλλά η ανάσα της πόλης, ο τρόπος ύπαρξής της.

Για μας, υπεράσπιση του δημόσιου χώρου δεν σημαίνει απλώς περισσότερο χώρο για πλατείες και πάρκα, αλλά επιστροφή της φύσης στους ανοιχτούς χώρους, στους δρόμους, στα οικόπεδα και στα κτήρια της πόλης μας. Δεν σημαίνει απλώς όχι τραπεζοκαθίσματα στην Πλατεία Πάρκου και στη Ρήγα Φεραίου

Για μας υπεράσπιση του δημόσιου χώρου σημαίνει ανασυγκρότηση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ανάδειξη, προστασία, και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, προστασία των ελεύθερων χώρων, αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και της παράνομης στάθμευσης, πράσινο παντού και εφαρμογή του θεσμού του «υπεύθυνου διευθυντή του Κέντρου»

Σημαίνει συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας με τη μείωση της παρουσίας των ΙΧ στο κέντρο της πόλης, με επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων, με περιφερειακούς δρόμους και περιφερειακούς χώρους στάθμευσης,  με προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Μαζί !

Για μια ισχυρή και όμορφη Λαμία

Πόλη της αλληλεγγύης και της συμμετοχής!

* Υποψήφιος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

alt

 

Λέμε όχι στην ''κατάληψη'' της Πλ.Πάρκου στην Λαμία

Ποιότητα ζωής - Ελεύθεροι χώροι

Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2014 09:27

alt

           Δεν συμφωνούμε με την επέκταση 

        των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Πάρκου

Συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαμίας τροποποίηση του Κανονισμού Ελεύθερων Χώρων προκειμένου να δοθούν για χρήση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Πάρκου άλλα 91 τμ, τα οποία θα προστεθούν στα, ήδη παραχωρημένα, 233 τμ. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτή την τροποποίηση και την παραχώρηση, η οποία μάλιστα γίνεται με τρόπο «φωτογραφικό», όπως ακούμε.

Η πλατεία Πάρκου – πλατεία της Σιταγοράς και του Τσολιά – είναι παραδοσιακά η πλατεία που φιλοξενεί κυρίως ανθρώπους των συνοικιών και των γύρω χωριών, που έρχονται να ψωνίσουν, να κάνουν τη βόλτα τους και να συναντηθούν με φίλους και γνωστούς, χωρίς υποχρεωτικά να πιούν καφέ.

Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κρατηθεί αυτός ο χαρακτήρας της πλατείας και να αναβαθμιστεί αισθητικά, προσθέτοντας ίσως στοιχεία υψηλού πρασίνου για φυσική δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες και, κυρίως, βελτιώνοντας τα παγκάκια και τις εστίες ξεκούρασης για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους οικονομικά συμπολίτες μας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ανάγκες των απλών ανθρώπων, που δεν έχουν οικονομικά ακόμα και τη δυνατότητα να πιουν καφέ.

Έναν τέτοιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα θέλουμε για την πλατεία Πάρκου, μια «ανάσα» για τους δημότες της Λαμίας κι ένα πνεύμονα πρασίνου· και όχι έναν ακόμα χώρο για επιχειρηματική δράση και την είσπραξη δημοτικών τελών.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με το δημόσιο αίσθημα και τη λογική, αλλά και την αισθητική του κέντρου της πόλης. Ένα κέντρο, που φορτώθηκε και φορτώνεται διαρκώς με τραπεζοκαθίσματα, με πλαστικές κατασκευές και τέντες (πλατεία Λαού, πλατεία Διάκου, πλατεία Πάρκου), με βάθρα και ξύλινες εξέδρες, σε μια χαοτική κατάσταση εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου και μάλιστα χωρίς έλεγχο. Ένα κέντρο, στο οποίο κλείνουν συνεχώς ανάλογες επιχειρήσεις καφέ και εστίασης και που, προσθέτοντας νέους χώρους τραπεζοκαθισμάτων, δημιουργούνται καινούργια στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αλήθεια, σε πιο σημείο της Λαμίας ένα μαθητικό συγκρότημα μπορεί να μαζέψει τους φίλους του και να παίξει μουσική, χωρίς να φοβάται ότι θα τους μαζέψει η αστυνομία;

Σήμερα οι πλατείες είναι οι μοναδικοί ίσως χώροι που μπορούν να παίξουν τα παιδιά· και το δικαίωμα ενός παιδιού να έχει ένα χώρο να παίξει είναι ανεκτίμητης αξίας. Ο σημαντικότερος δείκτης ευημερίας μιας πολιτισμένης κοινωνίας είναι ο σεβασμός και η προστασία αυτών των ανεκτίμητων αξιών.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

 

Σελίδα 1 από 7


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96
«ΈναρξηΠροηγούμενο1234567ΕπόμενοΤέλος»

Εγγραφές

www.pepla.gr
Εδώ
μπορείτε να κάνετε δημιουργία λογαριασμού χρήστη τις ιστοσελίδας και του forum.

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε 
ως μέλος τις κίνησης.