Αστικό-περιαστικό πράσινο

Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι σέβεται τα δέντρα στην πόλη;

Ποιότητα ζωής - Αστικό-περιαστικό πράσινο

Τετάρτη, 23 Μάρτιος 2016 18:30

alt

 

Του Στέφανου Σταμέλλου

Διαβάζουμε ότι η έρευνα, που έκανε το Αστεροσκοπείο Αθηνών για λογαριασμό του WWF Ελλάς, καταγράφει αύξηση των ημερών καύσωνα και αυξημένη ξηρασία τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα έχουν ως και 20 περισσότερες μέρες καύσωνα το χρόνο, μέχρι το 2050.

Το ερώτημα που προκύπτει αμέσως είναι κατά πόσο η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση έχουν κατανοήσει αυτό το ζήτημα και τι μέτρα λαμβάνουν. Αν συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα αυτό που συμβαίνει στη Λαμία, τότε «ζήτω που καήκαμε». Στη Λαμία, για παράδειγμα, έχουμε χορτάσει να βλέπουμε κομμένα δέντρα και δέντρα που έχουν υποστεί «βαθύ κούρεμα», που κατά 90% σημαίνει: του χρόνου ξερά!

alt

Δείτε εδώ ορισμένες εικόνες που «κατέγραψε» ο φωτογραφικός φακός. Οι κορμοί των δέντρων στους δρόμους της πόλης ασφυκτιούν ανάμεσα στο τσιμέντο, την άσφαλτο και τα πλακάκια. Είναι δυνατόν αυτά τα δέντρα να είναι υγιή και ασφαλή; Είναι δυνατόν να επιβιώσουν; Ποιος αρμόδιος μπορεί να υποστηρίξει ότι τα σέβεται και ότι τα θεωρεί πολύτιμα για το πράσινο στην πόλη, ικανά να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής;

Φέτος δαπανήθηκαν σε όλο το Δήμο Λαμίας 125.000 ευρώ για το κόψιμο και το κλάδεμα των δέντρων. Κι αυτό έγινε - το λέμε με την ευκαιρία - χωρίς να επουλωθούν οι τομές με μυκητοκτόνο, παρά την πρόβλεψη της μελέτης. Θα μπορούσε όμως να δοθούν άλλα 10.000 ευρώ, λέω εγώ, για να ελευθερωθούν οι κορμοί και το ριζικό τους σύστημα από το τσιμέντο, να μπορεί να αναπνέει η ρίζα τους και να ποτίζονται επαρκώς τα δέντρα. Να σπάσει το τσιμέντο και να εμφανιστεί το χώμα σε μια διάσταση τουλάχιστον 80Χ60 cm.

Με αυτήν την σημερινή εικόνα, δυσκολεύεται κανείς να προτείνει την σύνταξη του μητρώου των δέντρων. Ένα μητρώο που θα περιλαμβάνει την καταγραφή και την αποτύπωση σε ψηφιακό χάρτη όλων των δέντρων της πόλης, την τοποθεσία, το όνομα και το είδος, πληροφορίες για το ύψος, την υγεία και τη σταθερότητά του. Κανονική ταυτότητα και πράσινο φακέλωμα.

Συμπερασματικά, η δημοτική αρχή πρέπει επιτέλους να αρχίσει να κατανοεί την τεράστια σημασία των έργων πρασίνου στον αστικό ιστό της πόλης για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών ξεκινώντας ίσως από την σωστή διαχείριση των δέντρων. Γιατί το μέλλον προβλέπεται δύσκολο και ζεστό …

Λαμία, Μάρτης 2016

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 

 

 

Έχουμε την πολυτέλεια να μειώνουμε το Πράσινο στην Λαμία;

Ποιότητα ζωής - Αστικό-περιαστικό πράσινο

Παρασκευή, 19 Φεβρουάριος 2016 12:03

alt

 

Μετά τα τελευταία πολλαπλά φαινόμενα αυθαίρετης κοπής δένδρων στην Λαμία και με αφορμή την νέα επίθεση που επιχειρείται τελευταία στο λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει στον Αστικό ιστό της πόλης (εισήγηση για ολοκληρωτική κοπή και αντικατάσταση των υγιών ψηλών βραχυχίτωνων της Ρήγας Φεραίου,προσπάθεια κοπής του υπεραιωνόβιου πλατάνου στην Σκληβανιώτη,κλείδωμα και εγκατάλειψη του αλσυλλίου του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ των 18,5 στρεμμάτων κλπ) αναρωτηθήκαμε που βρίσκονται οι Ελληνικές πόλεις (και η Λαμία μας ειδικότερα) στην κατάταξη σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις στην κάλυψη πρασίνου.

Τα στοιχεία που αντλήθηκαν από την έκδοση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος “EEA, Environment and human health, Joint EEA-JRC report, 2013″ είναι δυστυχώς απογοητευτικά!

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πίσω μόνο από την Ουγγαρία!

Στο πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε ποιο είναι το ποσοστό των πράσινων και γαλάζιων χώρων στις πόλεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου πράσινοι χώροι εννοούμε πάρκα, άλση και γενικά σημεία αστικού πρασίνου, ενώ όταν μιλάμε για γαλάζιους χώρους εννοούμε ποτάμια, λίμνες και γενικά μεγάλες υδάτινες επιφάνειες.

alt

Όπως με λύπη μας διαπιστώνουμε βάσει των δεδομένων στο 60% των ελληνικών πόλεων το ποσοστό που οι πράσινοι και γαλάζιοι χώροι καταλαμβάνουν είναι κάτω από 20%, ενώ στο υπόλοιπο 40% των πόλεων μας το ποσοστό πρασίνου και υδάτινων επιφανειών κυμαίνεται ανάμεσα στο 20-29%.

Ακόμη όμως  πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την Λαμία όπου βρίσκουμε: 53,5% τσιμέντο, 26,5% άσφαλτο και μόλις 8,4% πράσινο!!

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι προβλέψεις των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην πόλη της Λαμίας όπου μεταξύ των άλλων αναμένονται για τα επόμενα χρόνια (2021-2050) μέχρι και 20 επιπλέον «πολύ θερμές» ημέρες  σε ετήσια βάση (με θερμοκρασίες πάνω από 35ο Κελσίου)[Εδώ η μελέτη]

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζούμε σε μια πόλη από μπετόν και άσφαλτο και πως πρέπει να δράσουμε άμεσα,συντονισμένα και στοχευμένα έτσι ώστε όχι μόνο να μην ελαττωθεί το ήδη ελάχιστο πράσινο αλλά με δράσεις και προγραμματισμό να αυξήσουμε την κάλυψη σε αυτό βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής μας και αντιμετωπίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπουν οι μελέτες.

Αυτά όμως προϋποθέτουν κατανόηση της υφιστάμενης τραγικής κατάστασης στην Λαμία, ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής και όλων υμών των πολιτών στην κατεύθυνση της προσπάθειας για διάσωση,συντήρηση και περιποίηση κάθε δένδρου στον αστικό ιστό καθώς και προγραμματισμός δενδροφυτεύσεων με στόχο την ενίσχυση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου.Κινήσεις που θα δώσουν αέρα και δροσιά στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί στον Δήμο μας και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονιστική Διάταξη με τις βασικές αρχές και τους στόχους στην ανάπτυξη και προστασία του αστικού πρασίνου του Kαλλικρατικού Δήμου Λαμιέων υπό το πρίσμα και των νεών δεδομένων, πρόταση που έχουμε επανειλημμένα καταθέσει χωρίς μέχρι τώρα κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ο εφησυχασμός, η αδράνεια και οι κακοί χειρισμοί στο πράσινο μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ζωή στην πόλη όλων μας...

 

Παραπομπές:

Environment and human health

Μελέτη ανάπλασης του χώρου του στρατοπέδου λοχαγού Αθ. Τσαλτάκη του δήμου Λαμιέων με στόχο τη δημιουργία πάρκου

wwf-Το αύριο της Ελλάδας

Κλιματική Αλλαγή: Αντιμέτωπη η Λαμία και η Φθιώτιδα με τις επιπτώσεις

 

 

alt

alt

alt

 

 

Να σταματήσει τώρα το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων-Πρόταση για Κανονιστική Διάταξη για την προστασία και την ανάπτυξη του Αστικού Πρασίνου στον Δήμο Λαμιέων

Ποιότητα ζωής - Αστικό-περιαστικό πράσινο

Τρίτη, 25 Νοέμβριος 2014 13:06


alt

                                               

Μετά το τελευταίο θλιβερό δυστύχημα  στις Κομποτάδες παρατηρείται δυστυχώς μια απαράδεκτη αισθητικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά πρακτική δραστικού ‘’κλαδέματος’’ δένδρων μέσα κυρίως στον ιστό της πόλης μας. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι μια κατακρεούργηση ολόκληρων κύριων κλάδων, ακόμη και του κεντρικού κορμού.


alt


Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καθίσταται απαραίτητο το κλάδεμα. Πότε όμως και βέβαια με ποιόν τρόπο; Οι απαντήσεις των επιστημόνων είναι συγκεκριμένες
*.

Δυστυχώς, οι συστάσεις αυτές καταστρατηγούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα  να έχουμε γύρω μας δέντρα χωρίς κλαδιά, που κινδυνεύουν άμεσα από σάπισμα και νέκρωση. Αφανίζονται, έτσι, μεγάλα αιωνόβια δένδρα και αφήνονται μόνο οι κορμοί –κουφάρια τους για να μας θυμίζουν εκείνη την όμορφη και ανθρώπινη παλαιά Λαμία.

Αξιοπερίεργο επίσης είναι πως ενώ υποτίθεται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνα να καθορίζουν την πολιτική στο Αστικό Πράσινο της Λαμίας, στα τελευταία χρόνια μόνο λίγες ανάλογες υποθέσεις συζητήθηκαν, ενώ παράλληλα αγνοήθηκαν οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για δημιουργία μητρώου δένδρων και πρόγραμμα προστασίας-φροντίδας των (ιδιαίτερα σε πλατείες ,πάρκα και χώρους συνάθροισης κοινού).

Θεωρούμε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί  στον Δήμο μας και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονιστική Διάταξη με τις βασικές αρχές και τους στόχους στην ανάπτυξη και προστασία του αστικού πρασίνου του Kαλλικρατικού Δήμου Λαμιέων.

 

Σε αυτήν θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να προβλέπονται με σαφήνεια:

-η συντήρηση, η διατήρηση, και η προστασία του υφιστάμενου πρασίνου

-η συμβολή του δήμου στην αειφόρο ανάπτυξη, με στόχο την δημιουργία ανθρώπινης-πράσινης πόλης

-οι κανόνες που διέπουν την χρήση του Δημόσιου Πρασίνου από το κοινό

-η διαχείριση των αιτημάτων των δημοτών για κοπές δένδρων, κλαδεύσεις, φυτεύσεις κ.λ.π.

-οι παραβάσεις και οι κυρώσεις που θα έχουν όσοι καταστρατηγούν τον Κανονισμό και θεωρούνται υπεύθυνοι για την ελάττωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου του δήμου

-η διάθεση των ξύλων από τα κλαδέματα

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία υπάρχει Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται πως το επιθυμητό μέγεθος των ελευθέρων χώρων και του πρασίνου σε μια πόλη πρέπει να είναι  τα 8 τετραγωνικά µέτρα ανά κάτοικο, το οποίο πρέπει να κατανέµεται σε νησίδες πρασίνου, παιδικές χαρές και πάρκα πόλης και µε τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεσα προσβάσιµα στον δημότη.

Γνωρίζουμε πως καταγραφή σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήµου δεν υπάρχει, μπορούμε όμως ως Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα βοηθήσει σημαντικά στην ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξη του πρασίνου ως βασικού και αναπόσπαστου συστατικού της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

 

*Το κλάδεμα των δένδρων πρέπει να γίνεται:

1. Για αποκατάσταση ζημιών της κόμης
2. Για τη μείωση του βάρους της κόμης μετά από απώλεια ριζών
3. Για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας σε γέρικα δένδρα αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.
4. Χαλαρωτικές κλαδεύσεις σε περιπτώσεις πολύ πυκνής κόμης και πολύ στενού φυτευτικού συνδέσμου
5. Συμπληρωματικά κλαδεύονται όλοι οι νεκροί ή νεκρούμενοι κλάδοι, οι αδηφάγοι βλαστοί και κλαδιά τα οποία διασταυρώνονται και αλληλομαστιγώνονται με κλαδιά γειτονικών δένδρων.


Παναγιώτης Στασινός

Δημοτικός Σύμβουλος

της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

 
 

Μετά το κόψιμο των κυπαρισσιών στο κτίριο Πλατή,σειρά έχουν τα πλατάνια της Πλ.Λαού και της Πλ.Ελευθερίας

Ποιότητα ζωής - Αστικό-περιαστικό πράσινο

Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 00:38

alt
 

Κόπηκαν και τα αιωνόβια κυπαρίσσια στο διατηρητέο κτίριο Πλατή της οδού Αχιλλέως και Δυοβουνιώτη. Δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι έχει με αυτά τα δέντρα η δημοτική αρχή. Δεν εξηγείται διαφορετικά η τόση επιμονή να τα κόβει, και μάλιστα στη μέση. Εκτός κι αν πρέπει να εξαφανιστούν από την πόλη, επειδή θεωρούνται «αρχέγονα δέντρα του παραδείσου» και φυτεύονται στα νεκροταφεία. Το ίδιο είχε γίνει πριν τέσσερεις μήνες στην Νέα Άμπλιανη, στην οδό Χαλκομάτας. Και έγινε αυτό χωρίς καμιά συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Έκοψαν τα δέντρα στο χώρο του διατηρητέου κτιρίου, τα οποία ήταν απόλυτα συνδεδεμένα με την ιστορία του. Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Γιατί;

Η δικαιολογία ότι ήταν επικίνδυνα να σπάσουν, δεν στέκει.
Δεν έχουμε προηγούμενο στη Λαμία να πέσει κυπαρίσσι. Αλλά, αν υπάρχει κίνδυνος να πέσει - τέτοιος κίνδυνος υπάρχει για όλα τα δέντρα, ακόμα και για τα κτίρια - υπάρχουν τρόποι αυτό να εξασφαλιστεί: το δένεις από κάπου να είναι «αθάνατο»• και να μην κουνιέται μάλιστα. Ακούγαμε παλιότερα ότι κινδυνεύει ο πέτρινος τοίχος και ότι έκανε ρωγμές από τις ρίζες. Οι ρίζες του κυπαρισσιού δεν απλώνονται. Αν όμως κινδύνευε ο τοίχος, έπρεπε να φτιαχτεί ο τοίχος, όχι να κόψουμε τα δέντρα. Αλλά, και πάλι, δεν κόπηκαν στη ρίζα, τα έκοψαν στη μέση...

Σειρά έχουν τώρα τα πλατάνια - διατηρητέα κι αυτά μνημεία της φύσης - της Πλατείας Λαού, ο πλάτανος της Πλατείας Ελευθερίας, τα πεύκα της Πλατείας Διάκου, ο πλάτανος της Βύρωνος -αυτός κι αν είναι επικίνδυνος…, έχει περάσει πάνω από το δρόμο-, τα κυπαρίσσια της Δυοβουνιώτη και φυσικά όλα τα πλατάνια της οδού Λαρίσης και της Τυμφρηστού.
Ας σοβαρευτούμε. «Τριακοσίων κακών, μύρια έπονται», όπως λέμε. Αφού χτίσαμε, τσιμεντάραμε, ασφαλτοστρώσαμε, φτιάξαμε τα γυάλινα σπίτια μας και τις όμορφες πολυκατοικίες μας, τώρα μας φταίνε τα δέντρα και μας εμποδίζουν• και με ευκολία εφαρμόζουμε τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Στον αντίποδα αυτής της λογικής είναι η πρόταση: να γίνει προσπάθεια καταγραφής όλων των δέντρων της Λαμίας, με προτεραιότητα στα αυτόχθονα είδη, να φωτογραφηθούν, να κωδικοποιηθούν κατά είδος, να μπουν σε χάρτες και σε ηλεκτρονικό αρχείο, αλλά και να τοποθετηθεί καρτελάκι στο καθένα με το είδος, την ηλικία (περίπου), την ιστορία του, αν έχει, και να ξεκινήσει μια ιδιαίτερη φροντίδα, ακόμα και από εθελοντές. Πρέπει να επικρατήσει η λογική «φροντίζουμε τα δέντρα, όταν γεράσουν» και δεν τα σκοτώνουμε πριν γεράσουν.

«Για πολλούς από εμάς, η αξία των δέντρων είναι αυτονόητη και προφανής, αν και άρρητη: δεν μπορούμε εύκολα να την προσδιορίσουμε παρά μόνο περιγραφικά, συναισθηματικά, υποκειμενικά…. Για πολλούς από εμάς τα δέντρα είναι κατά κάποιον τρόπο η πατρίδα μας. Και η αξία τους είναι προφανής: έχουν αυτό που λέγεται «εγγενής αξία», έχουν αξία επειδή υπάρχουν.» όπως γράφει ο Μιχάλης Αναστασιάδης στο περιοδικό Ευεξία και Διατροφή τ. 50 7ος-8ος 2011
«Η αξία ενός δέντρου, Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ)»
 

Τίποτα όμως δεν χάνεται, αν εμείς δεν το αφήσουμε να χαθεί

 

alt

το κυπαρίσσι πρίν την κοπή

 

Ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ παραδομένος στην απαξίωση και την εγκατάλειψη

Ποιότητα ζωής - Αστικό-περιαστικό πράσινο

Δευτέρα, 03 Μάιος 2010 00:00

Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 

 

alt

Ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι μια έκταση 18,5 στρεμμάτων πευκοδάσους στο κέντρο της πόλης μας. Αντί να είναι λόφος – ανάσα για τους κατοίκους έχει υποστεί την αδιαφορία των αρμοδίων...

Η διαχείριση του λόφου ανήκει σύμφωνα με τη νομοθεσία στο Δασαρχείο. Έχει όμως παραχωρηθεί η δυνατότητα στο Δήμο να προχωρήσει στην αναβάθμιση και την αξιοποίηση του. Η άρνηση των Ενεργών πολιτών, του Συνοικιακού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αμφιθέας να παραχωρηθεί στους προσκόπους, μια και ανήκει σε όλους τους πολίτες, ήταν και ο λόγος μάλλον που ο Δήμος αδιαφόρησε για την ουσιαστική αναβάθμισή του. Η συρμάτινη περίφραξη είναι προφανώς η “βελτίωση” και οι δεκάδες σύριγγες μαζί με τα σκουπίδια σηματοδοτούν την “αξιοποίηση” του. Η περίφραξή είναι εντελώς πρόχειρη και ακαλαίσθητη και οι Αρχάγγελοι εντελώς ξεχασμένοι. Συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις οι Δήμοι χρησιμοποιούν ξύλινες περιφράξεις εναρμονισμένες με το περιβάλλον και φυσικά τα αξιοποιούν προς όφελος των πολιτών.
 
Η ποιότητα ζωής στις πόλεις, σύμφωνα με τις στατιστικές, συνεχώς χειροτερεύει. Κι εμείς δυστυχώς ζούμε σε μια πόλη με ελάχιστη αντιστοιχία πράσινου ανά κάτοικο και σε μια από τις πρώτες ελληνικές πόλεις στην ηχορύπανση. Η μεγαλύτερη ανάγκη στο Δήμο μας είναι η δημιουργία νέων πάρκων, χώρων αναψυχής και περιπάτου καθώς και η συντήρηση των λίγων που ήδη υπάρχουν. Χώροι που θα έδιναν μια “γερή ανάσα” στους δημότες από το φορτίο της καθημερινότητας, δυνατότητα για άθληση, που θα χάριζαν την ευκαιρία στα παιδιά να εκτονώσουν την ενέργεια τους, θα πρόσφεραν στους ηλικιωμένους ένα όμορφο περιβάλλον για να ξαποσταίνει το βλέμμα...Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι λυπηρή! 

alt

 Στην πόλη μας που εξελίσσεται, μεγαλώνει, επεκτείνεται, ζούμε το παράλογο και παλεύουμε για το αυτονόητο, ξέροντας καλά ότι η λύση βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη που ζούμε και αγαπάμε. Το οφείλουμε σε μας, στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.
 
Προτεραιότητα σήμερα έχει η υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης “Αισθητική Αναβάθμιση και Βελτίωση του Άλσους Μιχαήλ και Γαβριήλ” και η εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου. Πέρασαν δυστυχώς πολλά προγράμματα ανάπλασης και ανάδειξης τέτοιων περιοχών στο αστικό περιβάλλον όμως, κατά περίεργο και ακατανόητο τρόπο κανένα δεν υιοθετήθηκε. Τα πράγματα τώρα μπορεί να έχουν δυσκολέψει αλλά αν πραγματικά κατανοηθεί η ανάγκη αυτής της αναβάθμισης θα βρεθεί και η λύση.

Γεωργία Καλλέργη
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

 

Σελίδα 1 από 2


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 90

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/pepla/pepla.gr/templates/rt_afterburner_j15/html/pagination.php on line 96
«ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος»

Εγγραφές

www.pepla.gr
Εδώ
μπορείτε να κάνετε δημιουργία λογαριασμού χρήστη τις ιστοσελίδας και του forum.

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ”
Εδώ μπορείτε να εγγραφείτε 
ως μέλος τις κίνησης.